Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

30. 11. 2020. 15:59   >>  16:00

BORISOV PORUČIO

"Podrška Skoplju, ali bez prekrajanja istorije"

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da Bugarska želi da vidi početak pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom, ali da on mora da reaguje na "istorijske falsifikate", jer će ga inače optužiti za nacionalnu izdaju i popuštanje pod evropskim pritiskom.

"Jedina zemlja koja više od Njemačke želi da naša susjedna republika otvori pristupne pregovore sa EU je Bugarska", rekao je Borisov u intervjuu za nedjeljno izdanje njemačkog lista Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemene Sonntagszeitung), na pitanje o vetu Sofije na otvaranje pristupnih pregovora EU sa Skopljem.

"Za mene je bilo veliko iznenađenje što se u najnovijoj rezoluciji Evropskog parlamenta o Bugarskoj pojavila i tema navodne makedonske manjine u Bugarskoj. U Bugarskoj nema makedonske manjine. Kakva bi to, molim vas, makedonska manjina trebalo da postoji u Bugarskoj", rekao je Borisov.

On je optužio i bugarsku opozicionu socijalističku partiju da "očigledno smatra" da takva manjina postoji, pošto su njeni poslanici u Evropskom parlamentu glasali za rezoluciju.

"Umjesto da vodimo pozitivnu raspravu o evropskom putu Republike Sjeverne Makedonije, sada se krećemo ka putpuno drugačijoj raspravi. Moram da kažem da me takav razvoj zaista brine", rekao je Borisov, koji je lider vladajuće konzervativne partije Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB).

Na primjedbu da zvaničnici i vodeći političari Sjeverne Makedonije "ne idu okolo sa tvrdnjom da postoji makedonska manjina u Bugarskoj", Borisov je rekao da je "kompromis moguć", ali da je "potrebno poznavati istoriju".

Prema njegovim riječima, bugarski komunisti i komunistička internacionala pod okriljem Moskve su poslije Drugog svjetskog rata "iz ideoloških razloga Bugare u Makedoniji silom htjeli da pretvore u Makedonce".

"Bugari su tamo natjerani da se zovu Makedonci. Ako se sada u okviru pristupnog procesa EU pojavljuju izvjesni istorijski falsifikati, a ja ne reagujem, moji politički protivnici će reći: Borisov prodaje bugarsku istoriju i popušta pod pritiskom evropskih partnera", rekao je Borisov.

Govoreći o masovnim političkim protestima koji su ljetos mesecima potresali cijelu Bugarsku, Borisov je ponovio da iza tih demonstracija stoji bugarski tajkun Vasilij Boškov, koji je to, kako je rekao premijer, i sam u legalno prisluškivanim telefonskim razgovorima priznao da upravlja protestima.

"Zato su pošteni i spontani demonstranti vremenom u najvećem broju i odustali od protesta", rekao je Borisov.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније