Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

09. 12. 2020. 09:08 >> 09:14

UN

Rekordnih 80 miliona raseljenih u svijetu

Broj izbjeglica i raseljenih u svijetu prešao je 80 miliona sredinom 2020. godine u jeku pandemije korona virusa, što je najviše do sada, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Visoki komesar UN za izbjeglice Filio Grandi je u saopštenju izrazio žaljenje da je svijet dostigao taj "mračan međaš" i upozorio da će se situacija pogoršati ako "svjetski zvaničnici ne zaustave ratove".

"Međunarodna zajednica ne uspijeva da sačuva mir", rekao je Grandi i ukazao da su prisilna raseljavanja udvostručena u posljednjoj deceniji.

Početkom godine 79,5 miliona ljudi bilo je primorano da napusti svoje ognjište zbog progona, sukoba i kršenja ljudskih prava, a taj broj je prešao 80 miliona sredinom 2020. godine, pokazuje izvještaj Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR).

Broj od 79,5 miliona uključuje 45,7 miliona raseljenih u svojim zemljama, 29,6 miliona izbjeglica i raseljenih silom van svoje zemlje i 4,2 miliona tražilaca azila.

"Postojeći i novi sukobi kao i novi korona virus imali su dramatične posljedice na njihov život 2020. godine", naveo je UNHCR u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније