Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

15. 04. 2021. 23:32 >> 23:33

SOLIDARNOST

Šarl Mišel obećao podršku EU Ukrajini

Predsjednik Savjeta Evropske unije Šarl Mišel izrazio je danas "nepokolebljivu podršku" EU Ukrajini koja se na svojim istočnim granicama suočava sa velikim gomilanjem ruskih vojnih snaga.

Mišel je, poslije telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao da je "EU jedinstvena u solidarnosti sa Ukrajinom" i ocijenio da potezi Rusije na granici "predstavljaju prijeteće i destabilizujuće aktivnosti".

Mišel je rekao da će prisustvovati samitu Krimske platforme u Ukrajini 23. avgusta, uoči dana nezavisnosti te države.

Njegova najava da će prisustvovati samitu dobila je posebnu pažnju nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odbila poziv Zelenskog da prisustvuje proslavi 30. godišnjice nezavisnosti zemlje.

Zelenski je pozvao Ursulu fon der Lajen da posjeti Ukrajinu u avgustu na šta je šef njenog kabineta odgovorio da zbog prezauzetosti u to vrijeme ona neće moći da dođe.

Ta informacoija je procurjela u medije, a portparol EK Erik Mamer rekao je da zvaničan odgovor ukrajinskim vlastima još nije poslat i da će to učiniti lično Fon der Lajen.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je danas da njegova zemlja traži jaču podršku Zapada dok se ruske jedinice gomilaju u blizini njene istočne granice, a borbe sa separatistima koje podržava Rusija pojačavaju.

Poslije razgovora sa kolegama iz Estonije, Letonije i Litvanije, Kuleba zatražio je od baltičkih zemalja da se obrate ostalim članicama EU i NATO u vezi s pružanjem "praktične pomoći" Kijevu.

EU je čvrsto podržavala Ukrajinu tokom sedmogodišnjeg sukoba na istoku zemlje i uvela sankcije Rusiji zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.

Francuski predsjednik Emanuel Makron treba da se sastane sa Zelenskim sutra u Parizu kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније