Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS ]

16. 07. 2021. 20:19 >> 20:19

SAD tuže "Amazon" zbog prodaje opasnih proizvoda

Američka Komisija za sigurnost proizvoda tužila je giganta internet trgovine “Amazon“ zbog navodne prodaje opasnih proizvoda. Federalni nadzorni organ traži od kompanije da zaustavi njihovu dalju prodaju.

Među proizvodima koji se navode u tužbi su detektori ugljen-monoksida koji ne alarmiraju, pidžame za djecu koje bi mogle da se zapale i skoro 400.000 fenova za kosu koje bi ljude mogli da udare strujom ako padnu u vodu.

Te proizvode "Amazon" ne prodaje direktno već ih prodaju drugi trgovci, koristeći "Amazonovu" platformu, prenosi CNN.

Mnoge od tih kompanija su iz inostranstva, a Komisija ima ograničene mogućnosti da ih prisili da prestanu da prodaju te proizvode ako se utvrdi da su opasni.

Komisija je navela da je uticaj na "Amazon" jedini način da se potrošači zaštite od tih proizvoda.

"Glasanje za podnošenje administrativne žalbe protiv Amazona je ogroman korak naprijed za ovu malu agenciju. Ali, to je ogroman korak preko velike pustinje – moramo se uhvatiti u koštac s tim kako se efikasnije nositi sa ovim masivnim nezavisnim platformama i kako najbolje zaštititi američke potrošače koji se na njih oslanjaju", izjavio je vršilac dužnosti predsednika Komisije Robert Adler.

Polovinu sve fizičke robe na "Amazonu" prodaju nezavisni trgovci. Samo od provizija i drugih plaćanja nezavisnih trgovaca i kupaca internet gigant je prošle godine prihodovao osamdeset milijardi dolara.

U žalbi se priznaje da je "Amazon" prestao da prodaje proizvode kada ih je osoblje Komisije obavijestilo i da je kupce informisao o opasnim proizvodima i ponudio im povraćaj novca. Ali, u žalbi se kaže i da "Amazonove jednostrane akcije nijesu dovoljne za saniranje opasnosti koje predstavljaju... proizvodi".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније