Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

18. 08. 2021. 16:19 >> 16:21

NA ISTOKU AVGANISTANA

Talibani rasturili protest, ubijena jedna osoba

Avganistanski ekstremisti talibani, koji su silom preuzeli vlast u gotovo cijeloj zemlji, danas su rasturili protest na istoku države i ubili najmanje jednu osobu.

Talibani tvrde da su se promijenili i da neće uvoditi drakonska ograničenja kao u prvom periodu njihove vlasti od 1996. do 2001. kada su ukinuli prava žena, izvodili javna pogubljenja i od zemlje načinili uporište za ekstremiste Al Kaide.

Uprkos obećanjima talibana, mnogi Avganistanci im ne vjeruju, a današnji nasilan odgovor na protest u gradu Džalalabad mogao bi samo da poveća ta strahovanja.

Hiljade Avganistanaca pokušavaju da pobjegnu iz zemlje avionom ili preko kopnenih granica, dok se mnogi drugi kriju po kućama.

U Džalalabadu su se danas okupile desetine demonstranata i podigle državnu zastavu, neposredno uoči Dana nezavisnosti Avganistana, kojim se obilježava okončanje britanske vladavine 1919. godine.

Oni su spustili talibansku zastavu koju su ekstremisti podigli u osvojenim oblastima.

Na video snimcima se vidi kako talibani pucaju u vazdug i palicama napadaju demonstrante sa namjerom da ih rastjeraju.

Lokalni zdravstveni zvaničnik rekao je da je najmanje jedna osoba poginula i da je šest ranjeno.

Istovremeno, u dolini Pandžšir, sjeverno od Kabula, uporištu jedinice Sjeverni savez, saveznika SAD, okupljaju se članovi doskorašnje vlasti, protivnici talibana. To je jedina oblast koja nije pod kontrolom talibana.

Za sada nije poznato da li oni namjeravaju da se suprotstave talibanima koji su prošle nedjelje za nekoliko dana zauzeli najveći dio zemlje.

Talibani su nastavili sa aktivnostima na formiranju "inkluzivne, islamističke vlade".

Oni su danas razgovarali sa bivšim predsjednikom avganistana Hamidom Karzaijem i visokim zvaničnikom zbačene avganistanske vlade Abdulahom Abdulahom.

Karzaijev portparol je naveo da je sastanak organizovan radi razgovora o eventualnom započinjanju pregovora sa liderom talibana Mulom Abdulom Ganijem Baradarom, koji se ove nedjelje vratio u zemlju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније