Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Radio Slobodna Evropa ]

16. 02. 2022. 21:14 >> 21:15

FRANCUSKI MINISTAR

Nuklearni sporazum sa Iranom nadohvat ruke

Odluka o spasavanju nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila je nadohvat ruke, ali sada je na zvaničnom Teheranu da donese političku odluku, rekao je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan u svom obraćanju parlamentu 16. februara.


Indirektni pregovori između Irana i Sjedinjenih Američkih Država oko oživljavanja prekinutog sporazuma su nastavljeni prošle nedjelje, nakon desetodnevne pauze.

Zvaničnici sa drugih strana koje su dio sporazuma – Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija – su pregovarali sa obje strane da bi premostili razlike.

Zapadne diplomate su se nadale da će do sada doći do proboja u pregovorima, ali teška pitanja i dalje nisu riješena.

Islamska Republika Iran je odbacila sve rokove koje joj nameću zapadne sile.

"Stigli smo do prekretnice. Sada je sve pitanje dana, a ne nedjelja", rekao je Le Drijan poslanicima u parlamentu, te dodao da su zapadne sile zajedno sa Rusijom i Kinom u saglasnosti po pitanju osnovnih detalja sporazuma.

"Potrebne su političke odluke Iranaca. Ili će započeti ozbiljnu krizu narednih dana, ili će prihvatiti dogovor koji poštuje interese svih strana", istakao je francuski šef diplomatije.

Drugi izvori su takođe rekli da je narednih nekoliko dana ključno za oživljavanje sporazuma.

Taj dokument je počeo da se raspada kada je tokom 2018. godine, tadašnji američki predsjednik Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma i ponovo nametnuo široke sankcije Iranu.

Godinu dana kasnije, Iran je prekršio ograničenja iz sporazuma koja se tiču obogaćivanja uranijuma.

Pregovori o obnavljanju sporazuma počeli su prošle godine, ali su stavljeni na čekanje u junu kako bi se omogućili predsjednički izbori u Iranu, koji su na vlast doveli ultrakonzervativnu vladu koju je predvodio predsjednik Ebrahim Raisi.

Američki pregovarači su učestvovali u pregovorima indirektno, a evropski posrednici su se kretali između njih i iranskih pregovarača.

Nakon osam rundi pregovora, ključna pitanja ostaju brzina i obim ukidanja sankcija Teheranu, uključujući zahtjev Irana za garancijom SAD da neće ponovo kršiti sporazum.

Diplomate Irana i velikih sila vratili su se u Beč 8. februara kako bi nastavili pregovore o oživljavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, dok raste pritisak da se što prije dođe do rezultata.

Diplomate i analitičari ocjenjuju da će Iran postati sve stručniji u nuklearnim pitanjima što duže nisu ograničeni sporazumom.

To znači da bi mogli skratiti vrijeme koje im je potrebno da konstruišu nuklearnu bombu ako to žele, čime bi prekršili osnove originalnog sporazuma.

Teheran poriče da je ikada htio da razvija nuklearno naoružanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније