Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ (Slobodna Evropa) ]

11. 03. 2022. 19:35 >> 19:40

BORELJ

Pauza u pregovorima o sporazumu sa Iranom

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je potrebna pauza u tekućim pregovorima o nuklearnom sporazumu Irana sa svjetskim silama, okrivljujući "spoljne faktore" za odlaganje. Borelj u izjavi nije precizirao zbog čega dolazi do odlaganja, ali do pauze dolazi nakon što je Rusija pregovore o nuklearnom sporazumu povezala sa zapadnim sankcijama protiv nje zbog invazije na Ukrajinu.

U pregovorima se očekuje da se Sjedinjene Države ponovo pridruže sporazumu iz kojeg su se jednostrano povukle 2018. godine i da Iran ograniči nuklearni program.

"Pauza u pregovorima u Beču je neophodna zbog spoljnih faktora. Konačni tekst je u suštini spreman i na stolu", napisao je Borelj na Tviteru.

On je dodao da će kao koordinator sa svojim timom biti u kontaktu sa učesnicima sporazuma i Sjedinjenim Državama, kako bi se "prevazišla trenutna situacija i potpisao sporazum".

Zajednički sveobuhvatni plan akcije je formalno ime nuklearnog sporazuma iz 2015. U Beču se mesecima vode razgovori o pokušajima da se pronađe način za ponovno pokretanje dogovora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније