Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Mina ]

21. 07. 2022. 18:34 >> 18:33

IZBORI U ROKU OD 70 DANA

Matarela raspustio parlament

Italijanski predsjednik Serđo Matarela raspustio je danas parlament, otvarajući put za prijevremene izbore nakon što je tamošnji premijer Mario Dragi podnio ostavku.

Matarela je rekao da izbori moraju biti održani u roku od 70 dana, ostavljajući vladi da odredi tačan datum, koji će vjerovatno biti krajem septembra, prenosi Reuters.

"Period kroz koji prolazimo ne dozvoljava bilo kakvu pauzu u (vladinom) djelovanju, koje je potrebno za suzbijanje ekonomske i socijalne krize i rastuće inflacije", rekao je Matarela.

Dragi, koji je 18 mjeseci vodio široku koaliciju, ostavku je podnioranije u toku dana, nakon raspada njegove vlade.

Kako prenosi Slobodna Evropa, njegova koalicija se raspala u srijedu, kada su trojica njegovih glavnih partnera odbili glasanje o povjerenju koje je organizovano u pokušaju okončanja podjela i obnove tog saveza.

Politička kriza je okončala višemjesečnu stabilnost u Italiji, tokom kojih je Dragi pomogao u oblikovanju oštrog odgovora Evrope na rusku invaziju na Ukrajinu i ojačao položaj države na finansijskim tržištima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније