Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Glas Amerike ]

21. 10. 2022. 18:01 >> 18:03
2

ZBOG NEPOŠTOVANjA KONGRESA

Stiv Benon osuđen na četiri mjeseca zatvora

Stiv Benon, nekadašnji bliski saradnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, osuđen je na četiri mjeseca zatvora zbog odbijanja saradnje sa istragom napada na američki Kapitol januara 2021.

Sudija Karl Nikols odredio mu je i novčanu kaznu od 6.500 dolara. Benona je porota u julu osudila po dvije  tačke optužnice za nepoštovanje Kongresa pošto nije svjedočio ili dostavio dokumenta.

Za svaku od dvije tačke predviđena je kazna od najmanje mjesec, a najviše godinu dana zatvora, kao i novčana kazna do 100.000 dolara.

Benonov zastupnik najavio je žalbu na sudsku presudu.

Tužioci su tražili da Benon bude osuđen na kaznu do šest mjeseci zatvora, dok su se njegovi pravni zastupnici zalagali za određivanje uslovne kazne.

Benon je odbio da govori pred sudom prije nego što mu je izrečena kazna.

Njegov zastupnik Dejvid Šoen je u izlaganju ukazao da je Benon usvojio savjet advokata da ne postupi po pozivu Kongresa nakon što se Trump pozvao na pravnu doktrinu koja omogućava da neke od komunikacija Bijele kuće ne budu objavljene u javnosti.

Prema navodima kongresne komisije koja istražuje nasilni upad dijela pristalica bivšeg američkog predsjednika u Kapitol – Benon je najmanje dva puta razgovarao sa Trampom dan uoči napada.

Takođe, prisustvovao je sastanku planiranja protesta njegovih pristalica u hotelu Vašingtonu - i poručio putem podkasta koji je vodio da će, kako se izrazio, biti pakleno tokom protesta.

Istražna komisija napada na zdanje Kongresa, koju predvode demokrate, zahtijevala je svjedočenje brojnih ljudi iz Trampovog miljea.

Osim Benona, za nepoštovanje Kongresa optužen je i njegov nekadašnji savjetnik Pitera Navara – jer se oglušio o obavezujući poziv. Suđenje mu je zakazano za 17. novembar - a Navaro se izjasnio da nije kriv.

Presuda za nepoštovanje Kongresa nije kraj pravnim problemima Stiva Benona. U državi Njujork je u septembru optužen za pranje novca i zavjeru pošto je, kako se navodi, obmanuo donatore koji su prilagali novac za izgradnju zida duž granice između SAD-a i Meksika.

Benon, koji se izjasnio da nije kriv, suočava se zatvorskom kaznom u trajanju do 15 godina – ako bude proglašen krivim.

Pri kraju mandata Donald Tramp je pomilovao Benona zbog sličnih optužbi na federalnom nivou.

Inače, istražna komisija napada na Kongres nedavno je izdala obavezujući poziv za svjedočenje i bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

On je taj poziv kritikovao, ali još nije poznato da li će mu se odazvati.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније