Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

29. 10. 2022. 23:51 >> 23:52

NEKOLIKO HILjADA UČESNIKA

U Sudanu protest islamista protiv UN-a

Nekoliko hiljada islamista protestovalo danas ispred sjedišta delegacije UN-a u Kartumu, smatrajući kao "miješanje" međunarodno posredovanje kojim se pokušava pomirenje civila i vojske u cilju ponovnog pokretanja demokratske tranzicije.

Demonstranti koji su preuzeli neke slogane tokom vladavine Omara el Bašira, svrgnutog 2019. godine, tražili su "islamsku vlast", a nosili su plakate sa natpisima "Ne stranom miješanju" i "Ne UN-u", javila je agencija Frans pres.

Dio okupljenih je spalio slike izaslanika UN-a u Sudanu Folkera Pertesa, uzvikujući "Folker kolaboracionista" i "Gordonu smo odrubili glavu", aludirajući na britanskog generala Čarlsa Gordona, ubijenog 1885. godine tokom pobune u Sudanu.

Prodemokratske stranke strahuju od povratka na vlasti bivšeg Baširovog režima od puča koji je prije godinu dana vodio general Abdel Fatah al-Burhan.

Te stranke navode da su se mnogi islamisti vratili na pozicije koje su imali u okviru islamsko-vojne vlasti koja je upravljala Sudanom od 1989. do 2019. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније