Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ RSE ]

29. 10. 2022. 18:46 >> 18:48
2

KOMESAR EU

"Zamrznuto skoro 17 milijardi dolara ruske imovine"

Evropska unija(EU) zamrznula je rusku imovinu u vrijednosti od oko 17 milijardi eura (16,9 milijardi dolara) otkad je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, rekao je povjerenik EU za pravosuđe Didije Rejnders u intervjuu objavljenom 29. oktobra.

Brojka je porasla sa otprilike 13,8 milijardi eura "od oligarha i drugih entiteta" za koje je Rejnders u julu objavio da je EU zamrzla, uglavnom u pet zemalja.

"Do sada je zamrznuta imovina 90 ljudi, više od 17 milijardi eura u sedam zemalja članica, uključujući 2,2 milijarde eura u Njemačkoj", rekao je on za medijsku grupu Funke.

EU je usvojila osam paketa sankcija otkako je počeo ruski rat protiv Ukrajine prije osam mjeseci.

Ukrajinski zvaničnici traže da se sredstva koriste za obnovu njihove zemlje nakon rata.

"Ako se radi o novcu od kriminala koji je zaplijenila EU, moguće ga je prebaciti u kompenzacijski fond za Ukrajinu", rekao je Rejnders u intervjuu.

"Ovaj iznos je daleko od toga da bude dovoljan za finansiranje rekonstrukcije", dodao je on.

Odvojeno, Rejnders je za list Hamburger Abendblatt rekao da bi ove godine mogla biti prva suđenja za ratne zločine povezana s ratom u Ukrajini.

"Ako tužioci žele da počnu na najvišem nivou, neka to učine", rekao je on.

Rejnders je rekao da je "razumno siguran" da će prva suđenja za ratne zločine ruskim osumnjičenima početi na Međunarodnom krivičnom sudu ove godine.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније