Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Снежана Мирковић, ТВЦГ 

06. 11. 2022. 08:20 >> 08:26
2

OČEKUJU SE NEIZVJESNI IZBORI

Garčević: Kandidatura Trampa mač sa dvije oštrica

Mogu li Demokrate zadržati većinu u Kongresu ili će kontrolu nad Senatom i Predstavničkim domom preuzeti Republikanci? Odgovor na ta pitanja biće poznat već u utorak kada se održavaju izbori za novi saziv parlamenta, koji se održavaju na polovini predsjedničkog mandata. Dva pitanja-ekonomija i pravo na abortus dominiraju američkom političkom scenom i odlučićekome će građani dati povjerenje, kazao je za TVCG profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bostonu, Vesko Garčević.

Amerikanci 8. novembra biraju članove Predstavničkog doma i Senata. Bira se i veliki broj guverenera, državnih i lokalnih zvaničnika. Ishod je prilično neizvjestan, bar kada je riječ o Senatu, smatra profesor na Univerzitetu u Bostonu Vesko Garčević. Kako navodi, i demokrate i republikanci kampanje su usredsrijedili na dva potpuno različita pitanja.

"Jedno je ekonomija, znači situacija nije baš sjajna zbog rata u Ukrajini, a drugopitanje je pitanje abortusa jer je to pitanje važno u pojedinim državama Amerike i ta dva pitanja dominiraju političkom scenom Amerike", kaže Garčević.

Iako se ime aktuelnog predsjednika ne nalazi na glasačkim listićima, brojni Amerikanci izbore videupravo kao referendum o Bajdenu i njegovim dosadašnjim potezima. No, test su iza političku budućnost Donalda Trampa, koji prikuplja podršku na skupovima širomzemlje. I poruke su im jasne.

"Ovo nije referendum, već izbor. Biramo između dvije fundamentalno različite verzije Amerike", poručuje Bajden.

"Zemlja je finansijski uništena. Kandidovao sam se dva puta i pobijedio. Vjerovatno ću to ponovo učiniti. Budite spremni", najavio je Tramp.

Odluka Trampa da se ponovo kandiduje, bio bi mač s dvije oštrice, smatra Garčević.

"Mnogi bi voljeli da vide nekog drugog kandidata umjesto njega kada govorimo o republikancima, ali jednostavno njegova popularnost je velika u određenom broju birača, naročito onih koji su u krajnje desnoj strani Republikanske stranke. Ovdje imamo situaciju da oni koji podržavaju Trampa zapravo dovode u pitanje validnost izbora i institucije sistema i to je jedna doza rizika koju prepoznaju, ne samo demokrate, već i mnogi drugi republikanci.", navodi Garčević.

Zato, smatra Garčević u okviru dvije vodeće stranke postoje zapravo četiri. Na strani Republikanaca, oni tradicionalni i Trampovi,a kod demokrata, oni progresivni i tradicionalni. Ukoliko bi pobijedili republikanci, očekivanja su jasna.

"Može se očekivati ,ako Republikanci uzmu Donji dom da se zaustavi rad komisije koja ispituje šta se dogodilo 6. januara 2021, a može se očekivati da pokrenu impičment protiv Bajdena ili nešto slično što su učinile demokrate prije 4 godine", kaže Garčević.

To mogu biti prvi koraci ukoliko republikanci budu imali većinu u Predstavničkom domu. A novi poslanici isenatori mandat će početi 3. januara naredne godine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније