Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.L.B./Beta ]

09. 11. 2022. 07:10 >> 07:09

"NEPRIHVATLjIVO PONAŠANjE"

Francuska kritikovala Italiju zbog odnosa prema migrantima

Vlada Francuske je osudila "neprihvatljivo ponašanje" italijanskih vlasti koje odbijaju da dozvole humanitarnom brodu "Oušn vajking" da iskrca 234 migranta prikupljena na Sredozemnom moru.

Stav italijanskih vlasti je "suprotan pomorskom pravu i duhu evropske solidarnosti", rekao je izvor iz francuske vlade za AFP.

"Očekujemo drugačije ponašanje zemlje koja je danas prva korisnica evropskog mehanizma solidarnosti", dodao je izvor.

Ranije iste večeri, nova krajnje desničarska premijerka Italije, Đorđa Meloni, zahvalila je Francuskoj koja je, po njenim riječima, pristala da prihvati "Oušn vajkinga" u jednoj od svojih luka.

"Veoma cijenimo odluku Francuske da otvaranjem svojih luka preuzme svoj dio odgovornosti pred vanrednom migratornom situacijom, koja je do sada ležala na plećima Italije i nekoliko drugih sredozemnih zemalja", rekla je Meloni.

U utorak, pošto se Italija oglušila o njene apele, nevladina humanitarna organizacija "SOS Mediteran" je tražila od Francuske da dodijeli luku za iskrcavanje više od dvije stotine migranata koji su preživjeli brodolome na Sredozemlju, a zaglavili su 18 dana na brodu te organizacije "Oušn vajking".

"Nalazimo se u potpunom ćorsokaku pred ćutanjem Italije", rekla je Sofi Bo, generalna direktorka "SOS Mediterana" i osudila italijansko "ozbiljno kršenje pomorskog prava" dok Italija odbija određene migrante, "ugrožavajući im živote".

To što je brod preusmjeren ka Francuskoj, "ekstremno je rješenje kao posljedica kritičnog i dramatičnog neuspjeha svih država članica Evropske unije i pridruženih država da olakšaju određivanje bezbjednog mjesta" za iskrcavanje migranata koji pokušavaju da stignu do Evrope, saopštiila je organizacija "SOS Mediteran".

Drugi brod, "Hjumaniti 1" nevladine organizacije "SOS Hjumaniti", takođe je tek poslije nekoliko nedjelja na moru dobio dozvolu da u nedjelju pristane na Siciliji da bi se iskrcala 144 migranta, uglavnom žene i djeca. Na brodu je, međutim, ostalo 35 muškaraca koje Italija ne želi.

Treći brod, "Geo Barents", brod "Ljekara bez granica" (MSF), takođe je pristao na Siciliji u nedjelju, a italijanske vlasti su dopustile da se iskrca 357 ljudi, uključujući djecu, dok su odbile ulazak 215.

U junu 2018. brod organizacije "SOS Mediteran" bio je u središtu diplomatske krize pošto je ukrcao 630 migranata spašenih kod Libije, a iskrcanih tek u Španiji jer su Italija i Malta odbile da ih prihvate.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније