Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

19. 01. 2023. 08:55 >> 08:50

DžASINDA ARDERN

Premijerka Novog Zelanda objavila da se povlači

Novozelandska premijerka, Džasinda Ardern, objavila je danas da podnosi ostavku, navodeći da nema "više energije" poslije pet i po godina na vlasti i devet mjeseci prije narednih parlamentarnih izbora.

Njen osjećajni pristup najgorem masovnom ubistvu u zemlji i odgovor na pandemiju korona virusa doveo je do toga da je postala međunarodna ikona, ali se suočavala sa rastućim kritikama u zemlji, navodi agencija AP.

Suzbijajući suze Ardern je rekla novinarima u Napijeru da će 7. februar biti njen posljednji dan na mjestu premijera.

"Ulazim sada u svoju šestu godinu kao premijerka i za svaku od ovih godina dala sam apsolutno sve od sebe", rekla je ona.

Ona je takođe najavila da će opšti izbori na Novom Zelandu biti održani 14. oktobra i da će ona do tada biti poslanik.

Njena objava je šok za ljude širom zemlje od pet miliona stanovnika. Iako je bilo nekih govorkanja u političkim krugovima da bi Ardern mogla da podnese ostavku prije narednih izbora, ona je uvijek govorila da planira ponovo da se kandiduje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније