Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г.

22. 02. 2023. 15:38 >> 15:33

PRILIKOM SUSRETA SA ŠEFOM KINESKE DIPLOMATIJE

Putin ocijenio da rusko-kineski odnosi stabilizuju međunarodnu situaciju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ocijenio je danas prilikom susreta sa šefom kineske diplomatije Vangom Jiem u Kremlju da rusko-kineski odnosi "stabilizuju međunarodnu situaciju".

"Međunarodni odnosi su komplikovani danas... U tom kontekstu saradnja između Kine i Rusije ima veliki značaj za stabilizaciju međunarodne situacije", rekao je Putin kada je primio kineskog zvaničnika u Kremlju.

Kako navodi Frans pres Putin samo rijetko prima strane zvaničnike koji nisu šefovi države, i ovaj susret još jednom podvlači specijalne veze između Kremlja i njegovog kineskog saveznika.

"Dostižemo nove horizonte", rekao je Putin i dodao da očekuje kineskog predsjednka Si Djinpinga u Rusiji. Sijeva posjeta predviđena je za proljeće.

Vang Ji je izrazio želju Pekinga da "ojača strateško partnerstvo... i saradnju u svim sferama" sa Moskvom.

Vang je naglasio da rusko-kineski odnosi nisu upereni protiv trećih zemalja i odupiru se njihovim pritiscima.

Šef kineske diplomatije primljen je u Kremlju posle razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

"Naši odnosi se razvijaju na siguran i dinamičan način. I uprkos snažnih previranja na međunarodnoj sceni mi pokazujemo jedinstvo, želju da branimo interese jedni drugih", rekao je Vang tokom susreta sa Lavrovim.

Vang Ji je došao u posjetu Rusiji u vrijeme kada Kina nastoji da igra ulogu posrednika u ukrajinskom sukobu i javno govori o za sada vrlo nejasnom kineskom mirovnom planu za UKrajinu.

Vang je došao u Moskvu posle posjete više evropskih gradova, kao i sastanka sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom za vrijeme Minhenske konferencije o bezbjednosti, gdje je prema Kijevu predstavio "ključne elemente kineskog mirovnog plana" za Ukrajinu.

Kina je obećala da će objaviti svoj predlog za političko rješenje u Ukrajini ove nedjelje, kada se navršava prva godina od početka rata u toj zemlji.

Kao bliski saveznik Rusije Kina nikad nije ni podržala ni javno kritikovala rusku vojnu ofanzivu u Ukrajini, a više puta je izrazila podršku Moskvi naspram zapadnih sankcija. Ali ona takođe poziva na poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, dok je Moskva objavila ranije da je pripojila pet ukrajinskih oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније