Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ A.B. ]

11. 06. 2023. 18:11 >> 18:14

IRANSKI VRHOVNI VOĐA

"Da je Iran htio da napravi nuklearnu bombu, Amerika ne bi mogla to da spriječi"

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je danas da je dogovor sa Zapadom o nuklearnom programu Teherana moguć ukoliko iranska nuklearna infrastruktura ostane netaknuta, objavili su iranski državni mediji.

Hamnei je rekao da Iran nikada nije pokušavao da napravi nuklearnu bombu zbog, kako je naveo, „svojih vjerskih uvjerenja”, a da u suprotnom, Zapad ne bi bio u stanju da to spriječi, prenio je Rojters.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je prošlog mjeseca da je postignut ograničeni napredak u vezi sa spornim pitanjima sa Iranom, uključujući ponovno instaliranje opreme za nadgledanje koja je prvobitno postavljena prema sporazumu iz 2015. godine, a čije je uklanjanje Teheran naredio prošle godine.

Višemjesečni indirektni razgovori između Teherana i Vašingtona za obnovu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa šest velikih sila nalaze se u zastoju od septembra, pri čemu se dvije strane međusobno optužuju za postavljanje nerazumnih zahtjeva.

Teheran i Vašington su prije nekoliko dana demantovali izvještaj da se približavaju postizanju privremenog sporazuma prema kojem bi Teheran obuzdao svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Iran je 2019. godine počeo da krši uslove sporazuma kao odgovor na povlačenje SAD iz sporazuma 2018. pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trampom koji je ponovo uveo sankcije koje su imale katastrofalne posledice po iransku ekonomiju.

Sporazum iz 2015. godine ograničio je iransko obogaćivanje uranijuma da bi se Teheranu otežao razvoj nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније