Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Radio Slobodna Evropa ]

18. 06. 2023. 18:09 >> 18:08

STABILIZACIJA ODNOSA

Blinken u Pekingu kako bi smanjio tenzije između SAD-a i Kine

Američki državni sekretar Antony Blinken na sastanku je sa kineskim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom u Pekingu na početku dvodnevnih razgovora s kineskim zvaničnicima.

Ovo je prva posjeta američkog diplomate Kini u gotovo pet godina.

Američki zvaničnici kažu da je glavni cilj pregovora stabilizacija odnosa koji je postao izuzetno napet.

To se događa skoro pet mjeseci nakon što je ranija posjeta Blinkenu odgođena, nakon leta navodnog kineskog špijunskog balona u vazdušnom prostoru Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Qin je pozdravio Blinkena u nedjelju u Diaoyutai State Guest House-u, raskošnom imanju koje obično ugošćuje dostojanstvenike koji dolaze u posjetu.

Njih dvojica su se rukovali dok su stajali ispred svojih zastava, a zatim sjeli sa svojim delegacijama za dugačke stolove kako bi počeli sastanke.

Pozdrav je bio poslovni, naglašavajući hladne odnose koji su se razvili između dvije supersile posljednjih godina.

SAD su smanjile očekivanja od posjete i obje strane su jasno stavile do znanja da ne očekuju nikakav veći napredak, piše BBC.

Cilj je, kažu američki zvaničnici, ponovno otvoriti linije komunikacije na visokom nivou i stabilizirati odnose koji su postali zategnuti od incidenta s balonom.

Kina je izvela vojne vježbe u blizini Tajvana, koji Peking smatra sastavnim dijelom Kine. SAD održavaju bliske veze s demokratski izabranom vladom Tajvana.

Dnevni red uključuje sastanke sa kineskim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom i visokim kineskim zvaničnikom za vanjsku politiku Wang Yijem.

Rat u Ukrajini, trgovinski sporovi oko naprednih kompjuterskih tehnologija, epidemija droge fentanila u SAD-u i kinesko kršenje ljudskih prava su sve teme o kojima Amerikanci očekuju da će se razgovarati.

Kineski zvaničnici su hladno reagovali na Blinkenovu posetu, postavljajući pitanje da li su SAD iskrene u svojim naporima da poprave odnose.

Nije jasno da li će se sastati sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Blinken je najviši zvaničnik američke vlade koji je posjetio Kinu otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost u januaru 2021.

"Ako želimo da budemo sigurni, kao što to radimo, da konkurencija koju imamo sa Kinom ne pređe u sukob, mjesto na kome počinjete je komunikacija", rekao je Blinken novinarima u petak.

Kasnije je rekao da se nada da će se sastati s predsjednikom Xijem u narednih nekoliko mjeseci.

Sastanak predsjednika Bidena i Xi Jinpinga na Baliju u novembru nakratko je ublažio strahove od novog hladnog rata, ali od incidenta s balonom komunikacija na visokom nivou između dva lidera bila je rijetka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније