Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ A.B. ]

30. 09. 2023. 22:13 >> 22:15

NAJVEĆA TAKSA U EVROPI

Amsterdam diže porez na noćenje

Amsterdam planira da porez na noćenje podigne na 12,5 odsto cijene hotelske sobe, dok će putnici na kruzerima plaćati 11 eura po osobi, a ne dosadašnjih osam eura.

"Amsterdam će imati najveću turističku taksu u Evropi kada dođe do novog povećanja sljedeće godine", izjavila je za "Dutch News" gradska zvaničnica zadužena za finansije Hester van Buren.

Prema njenim riječima, novine podrazumijevaju da će turisti u prosjeku plaćati porez od 22 eura po noćenju umjesto dosadašnjih 15 eura za sobu čije iznajmljivanje košta 175 eura, što je, kako je navela, po visini četvrta taksa na svijetu.

Gradska administracija je planirala niže povećanje, ali je odlučila da poveća stopu nakon pritiska veća.

Grad očekuje da će sljedeće godine prikupiti ukupno 65 miliona eura od turističke takse.

Cilj je, navela je Van Buren, da se plate usluge za lokalno stanovništvo, a ne nužno da se obeshrabruju ljude da posjećuju grad.

"To je balansiranje i procena. Naravno da bi bilo dobro kada bi visoki porezi pomogli u borbi protiv prekomjernog turizma, ali to bi donijelo i manje prihode", istakla je Van Buren.

Ona je napomenula da je razgovarala sa drugim gradovima koji se bore sa velikim brojem turista, poput Venecije i Barselone.

"Moramo da razmotrimo na koji način da natjeramo dnevne posjetioce da plate neku vrstu gradskog poreza", dodala je Van Buren. 

U narednim nedjeljama, gradsko vijeće će raspravljati o budžetu sa Van Buren i založiti se za promjene koje se smatraju neophodnim. Konačni budžet biće usvojen u novembru.

Holandska prijestonica se bori sa sve većim brojem turista, a grad trenutno sprovodi veliki paket mjera za suzbijanje prekomjernog turizma kako bi ograničio broj domaćih i stranih posjetilaca na 20 miliona.

Amsterdam je preduzeo mnoge mjere da smanji turizam, posebno u prepunom centru grada.

Ove godine, grad je zabranio pušenje kanabisa u kvartu crvenih svjetiljki, nametnuo je ranije vrijeme zatvaranja barova i ustanova za seksualni rad i najavio planove za ograničavanje rada objekata za noćenje i doručak.

Gradsko veće je takođe podržalo planove za premještanje brodova za krstarenje iz centra grada, a gradonačelnica Femke Halsema i dalje radi na svom kontroverznom planu za erotski centar koji bi premjestio seksualne radnice i njihove posjetioce iz kvarta crvenih svjetiljki.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније