Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ N1 ]

14. 11. 2023. 18:38 >> 18:42

POKRENUT PROCES

Bivšem ginekologu u Francuskoj sudi se za genocid u Ruandi

Bivšem ginekologu iz Ruande Sostenu Munjemani počelo je suđenje u Francuskoj po optužbi za genocid i zločine protiv čovječnosti tokom genocida u Ruandi 1994. godine, javlja BCC.

Prijava protiv njega je podnijeta sudu u Bordou još 1995. godine a tužilaštvu je bilo potrebno 28 godina da pokrene sudski proces protiv Munjemane koji živi u Francuskoj od 1994. godine. Munjemana je optužen da je organizovao masovna mučenja i egzekucije civila tokom genocida, što on poriče. Ukoliko bude bio osuđen suočava se sa kaznom doživotnog zatvora.

On je u to vrijeme radio kao ginekolog u gradu Tumba na jugu Ruande.

Njegova kancelarija u Tumbi je navodno mjesto gdje su se zločini dogodili, Munjemana, koji priznaje da je imao ključ, kaže da su ljudi iz populacije Tutsija tražili utočište u kancelariji.

Tužioci tvrde da je on te ljude zaključao unutra i držao ih zatočene u nehumanim uslovima prije nego što su odvedeni i ubijeni.

Jedina stvar u kojoj se obje strane slažu je da je neprihvatljivo to što je bilo potrebno toliko godina da ovaj slučaj dođe do suda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније