Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 04. 2014. 14:26 >> 15:21

RAZAPINJANJE VJERNIKA

Neobična tradicija na Veliki petak

Hiljade posjetilaca u San Fernandu na Filipinima prisustvovalo je neobičnoj tradiciji simboličnog razapinjanja vjernika na krst. Tu tradiciju ne podržava crkva, ali ona donosi prihode lokalnoj turističkoj zajednici.

Ritual se decenijama održava na Veliki petak na Filipinima, gdje živi oko 75,5 miliona katolika.

Najmanje devet muškaraca prijavilo se ove godine za razapinjanje u San Fernandu, ruralnom području nekih 65 kilometara sjeverno od Manile, prenosi australijski portal sbs.com.au

Organizatori su ove godine unijeli promjenu pa će se umjesto grupnog razapinjanja u podne, ti rituali će se izvoditi tokom cijelog dana i na različitim mjestima San Fernanda kako bi se izbjegle gužve, piše portal.

Policija procjenjuje da je broj turista veći od 40.000 i da stranci čine najmanje 5 odsto. Stranac je i Danac kojemu su lokalne vlasti odobrile da se pridruži osmorici Filipinaca. Učešće Lasea Spang Olsena (48) iznenadilo je sve, jer nakon niza incidenata vlasti su bile zabranile strancima da učestvuju u tradiciji.

Tradicija prikazivanja žrtve Hristove uključuje povorku 'pokajnika', stotina vjernika koji hodaju ulicama bičujući se komadima bambusa privezanima o užad dok njihova krv prska gledaoce.



U prvom ovogodišnjem razapinjanju, trojici muškaraca odjevenih poput Isusa zabili su u ruke eksere od nerđajućeg čelika duge 7,6 cm, dok su ih posmatrali seljani odjeveni u odjeću rimskih centuriona.

Dvojica raspetih bila su nakon skidanja s križa odnesena na nosilima, a treći je odšetao sam, podignutih ruku kako bi pokazao da još krvare.

Čing Pangilinan, turistička radnica iz San Fernanda, kazala je za medije da spektakl pretstavlja veliki izvor prihoda za hotele i lokalne ugostitelje, ali odbacuje navode da gradske vlasti komercijaliziraju tradiciju.

"Iako to ne promovišemo kao turističku destinaciju, ne možemo spriječiti priliv posjetilaca", rekla je za agenciju AFP.



Pangilinan dodaje da San Fernando troši pola miliona pezosa (8.000 eura) za bezbjednost i regulisanje saobraćaja. Vjernici koji se prijavljuju za razapinjanje nerijetko to čine, do nekoliko puta u svome životu, kao čin vjere u zavjet za zdravlje člana obitelji, za blagostanje i slično.

Stranci su često šokirani, a sekretar Katoličke biskupske konferencije na Filipinima ističe da crkva tu praksu ne podržava.

"To su njihovi lični načini iskazivanja vjere", kaže otac Hoselito Hopson.

(Dnevnik.hr)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније