Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Beta ]

15. 11. 2023. 12:15 >> 12:17
1

CRVENI KRST I UN

Bolnice nijesu bojno polje: Osudili upad izraelskih vojnika u zdravstvenu ustanovu u Gazi

Crveni krst i Ujedinjene nacije (UN) izrazile su ogromnu zabrinutost nakon operacije izraelske vojske na bolnicu Šifa u Gazi.

"Užasnut sam izvještajima o vojnim akcijama na bolnicu Šifa u Gazi", napisao je na društevnoj mreži X šef hitnih humanitarnih operacija UN Martin Grifits.

"Zaštita novorođenčadi, pacijenata, medicinskog osoblja i svih civila mora imati prednost", dodao je zvaničnik UN i podvukao da "bolnice nisu bojno polje".

Međunarodni komitet Crvenog krsta i šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izrazili su veliku zabrinutost zbog posledica na medicinsko osoblje, pacijente i civile koji su našli utočište u bolnici.

Crveni krst podseća da "pacijenti, medicinsko osoblje i civili moraju biti zaštićeni u svakom trenutku".

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus je naveo na mreži X da su "informacije o vojnom upadu u bolnicu Šifa duboko zabrinjavajuće".

On je dodao da je SZO ponovo izgubila kontakt sa zdravstvenim osobljem u bolnici.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga izjavio je danas da se nastavlja vojna operacija u dijelu najveće bolnice u Pojasu Gaze, a da su "teroristi" i eksploziv eliminisani prije ulaska.

Izraelska vojska je ranije saopštila da je u bolnicu, koju je opkoljavala u sklopu kopnene ofanzive protiv Hamasa, ušla rano jutros. Izrael tvrdi da je u bolnici komandni centar Hamasa.

Više od 11.000 Palestinaca, među njima dvije trećine žena i maloletnika poginulo je u Gazi od početka rata Izraela i Hamasa 7. oktobra, po podacima tamošnjeg ministarstva. Oko 2.700 se vode kao nestali.

U Izraelu je ubijeno više od 1.200 ljudi, većinom civila. Najviše žrtava je bilo u početnim napadima Hamasa kada je probijena granična ograda između Gaze i Izraela i oko 240 talaca odvedeno na tu palestinsku teritoriju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније