Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 04. 2014. 22:04 >> 22:04

RAZRIJEŠIĆE MISTERIJU

Australija ne odustaje od potrage za MH370

Australijski ministar odbrane Dejvid Džonston izjavio da je njegova zemlja za nastavak potrage za avionom Malezijan erlajnsa koji je nestao prije mjesec i po.

On je takođe Maleziji i Kini poručio da troškovi nijesu problem.

Australija predvodi potragu za "boingom" 777, koji je sa 239 putnika, od kojih dvije trećine kineskih, i članova osoblja bez traga nestao 8. marta na liniji Kuala Lumpur-Peking.

Na osnovu satelitskih podataka se sumnja da se, naglo promenivši smer sat vremena po poletanju, srušio u Indijski okean, oko 2.000 sjeverozapadno od Perta na zapadu Australije.

"Želimo da nađemo taj avion. Želimo da kažemo našim prijateljima u Maleziji i Kini da se pitanje troškova ne postavlja i da ćemo im pomoći u ovim tragičnim okolnostima", poručio je danas Džonston, prenosi francuski list "Figaro".

Uprkos neuspešnoj potrazi, istražitelji i dalje smatraju da se avion na letu MH370 zapravo srušio duž australijske obale, rekao je premijer Australije Toni Abot.

"Mišljenje eksperata je da se avion srušio u Indijski okean i oni su identifikovali zonu u kojoj je to moglo da se desi, 700 kilometara dugu i 80 kilometara široku", kazao je danas premijer Abot.

"Mi nismo završili potragu. Još ništa nismo našli, ali želim da naglasim da se Australija neće odmarati sve dok ne budemo učinili sve što je u ljudskoj moći kako bi se razriješila ova misterija", poručio je.

Potraga za nestalom letjelicom uz pomoć aviona, brodova i robotičkih podmornica do sada nije dovela do rezultata. Brodovi koji su patrolirali tokom nekoliko nedjelja nisu naišli ni na kakve ostatke, a ni avioni iz vazduha ih nijesu primijetili, dok su satelitski snimci pokazali na stotine plutajućih predmeta, pa podmornica-robot opremljena sonarnim uredjajem već 10 dana istražuje površinu od 400 kvadratnih kilometara.

Robotička podmornica je danas po deseti put zaronila na dno okeana i istražila više od 80 odsto površine na koju ukazuju signali koje su registrovali istraživački brodovi i koji odgovaraju signalima koje emituju baterije iz crne kutije. "Ništa neuobičajeno nije detektovano", saopštio je Združeni centar za koordiniranje službi (JAČ), zadužen za organizovanje potrage.

U međuvremenu, međunarodni tim koji traga za malezijskim boingom 777 razmatra naizgled nevjerovatnu mogućnost da je avion negdje sletio, umjesto da se srušio u Indijski okean.

Eksperti procjenjuju da su operacije potrage za nestalim avionom dosad koštale stotinak miliona dolara, što će ove napore učiniti najskupljim u istoriji vazduhoplovstva, zaključuje pariski dnevnik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније