Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Анадолија

01. 12. 2023. 20:09 >> 20:09

JERUSALIM

Al-Aksa skoro prazna zbog izraelskih ograničenja

Izraelska ograničenja spriječila su desetine hiljada Palestinaca da klanjaju namaz petkom u džamiji Al-Aksa osmi petak od početka rata u Pojasu Gaze.

"Samo 3.500 ljudi moglo je da uđe u džamiju kako bi klanjalo namaz petkom, u poređenju sa više od 50.000 redovnim petkom“, rekao je za Anadoliju zvaničnik Odjeljenja za islamske zadužbine u Jerusalimu.

Zvaničnik, koji je iz bezbjednosnih razloga želeo da ostane anoniman, rekao je da je "izraelska policija osmi petak zaredom uvela stroga ograničenja za ulazak vjernika u džamiju“.

Izraelska policija je dozvoljavala samo starijima da uđu u džamiju, pa su njena dvorišta i molitvene prostorije bile skoro prazne tokom molitve“, dodao je on.

Taj zvaničnik je istakao da su "izraelske vlasti od početka rata uvele ograničenja za ulazak vjernika u džamiju Al-Aksa, ali ta ograničenja petkom postaju stroža".

Očevici su izvijestili da su izraelske policijske snage bile raspoređene u uličicama Starog grada, gdje su hapsile mlade stanovnike i sprečavale ih da stignu do džamije Al-Aksa.

Stotine Palestinaca bile su primorane da obavljaju molitve na ulicama u blizini Starog grada.

Očevici su rekli za Anadoliju da je izraelska policija napala vjernike u naselju Vadi Al-Joz nakon što ih je spriječila da dođu do džamije Al-Aksa.

Policija je na vjernike ispalila suzavac, nekoliko njih pretukla i jurila ulicama, dodali su očevici.

Izrael je nastavio svoje vojne operacije protiv Pojasa Gaze odmah nakon završetka humanitarne pauze, gađajući različita područja na sjeveru, centru i jugu Pojasa od jutra. 

Najmanje 32 Palestinca su poginula, a nekoliko drugih je povrijeđeno dok je Izrael nastavio sa napadima na različita područja u Pojasu Gaze u roku od tri sata nakon završetka pauze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније