Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

08. 03. 2013. 10:32 >> 11:31
1

TENZIJE

VIDEO: Pjongjang prekinuo mirovne sporazume sa Seulom

Sjeverna Koreja danas je poručila da zbog novih sankcija Ujedinjenih nacija prekida sve mirovne sporazume sa Južnom Korejom, kao i "vruću liniju" za vanredne situacije, i ponovo je zaprijetila nuklearnim ratom.

Pjongjang "prekida sve sporazume o nenapadanju koji su potignuti izmedju Sjeverne i Južne Koreje", saopštio je državni Komitet za mirno ujedinjenje Koreje, javila je agencija Frans pres.

U saopštenju se ističe da će svi sporazumi, kao i primirje postignuto izmedju dvije zemlje 1953. kojim su okončana neprijateljstva u Korejskom ratu, prestati da važe od ponedeljka, a da se vruća linija prekida odmah.

Tzv. vruća linija uspostavljena je 1971. godine, a Pjongjang je prekidao već pet puta, pri čemu je poslednji put to učinio 2010. godine.

Sjevernokorejski komitet osudio je rezoluciju usvojenu u UN kao dokaz da su Vašington i njegove "marionete" u Seulu čvrsto riješeni da započnu sukob.

"Odnosi Sjeverne i Južne Koreje toliko su već prešli opasnu liniju da se više ne mogu popraviti i sada vlada izuzetno opasna situacija u kojoj bi nuklearni rat mogao da izbije svakog časa", ističe se u saopštenju.

Sjavet bezbjednosti UN juče je pojačao sankcije Sjevernoj Koreji zbog nuklearne probe koju je ta zemlja izvela 12. februara, a Pjongjang je i prije nego što su nove mjere usvojene zaprijetio da će izvesti preventivni nuklearni napad na SAD i sve druge "agresore".

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čuning u Pekingu je pozvala sve relevantne strane na mir i uzdržanost i na izbjegavanja akcija koje bi mogle dalje dovesti do eskalacije napetosti.

"Trenutna situacija na poluostrvu je kompleksna i osetljiva" zbog čega Kina izražava zabrinutost, rekla je Hua Čuning.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније