Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Mina ]

10. 12. 2023. 14:59 >> 14:59

MOHAMADI U ZATVORU

Djeca dobitnice preuzela Nobelovu nagradu za mir

Iranski narod će na kraju nadvladati autoritarizam koji je nametnula vlada, koja je izgubila i legitimitet i javnu podršku, poručila je iz zatvora dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi u svom govoru koji su u nedjelju u Oslu pročitala njena djeca.

Norveški odbor za Nobelove nagrade je u oktobru nagradu za mir dodijelio Narges Mohamadi (51) za njenu nenasilnu borbu "protiv ugnjetavanja žena u Iranu" i za promovisanje ljudskih prava za sve.

Njena djeca, 17-godišnji blizanci Kiana i Ali Rahmani danas su preuzeli nagradu, zlatnu medalju i diplomu, na svečanosti održanoj u Gradskoj većnici u Oslu kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina zvanica.

Novčani dio nagrade iznosi 11 miliona švedskih kruna ili nešto manje od milion eura.

U govoru koji je napisala u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin, Mohamadi kaže da su kontinuirani otpor i nenasilje najbolja strategija za postizanje promjena.

"Iranski narod će svojom ustrajnošću nadvladati represiju i autoritarizam. Ne sumnjajte, jer to je sigurno", poručila je u govoru.

Zagovornica prava žena služi višestruku kaznu zatvora. Protiv nje su podignute brojne optužnice, između ostalih i optužnica koja je tereti za širenje propagande protiv Islamske Republike pošto je posljednji put uhapšena u novembru 2021.

"Ovu poruku pišem iza visokih, hladnih zatvorskih zidova", piše u Mohamadinom pismu. Dodaje da su njen život i životi brojnih aktivista u Iranu bili i ostali neprekidna borba "da se ostane živ".

Hrabra aktivistkinja na pozornici u Oslu simbolično je predstavljena portretom i praznom stolicom.

Nekolicina laureata je do sada iz istih razloga bila spriječena da prisustvuje svečanosti od početka dodjele nagrade 1901. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније