Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

20. 12. 2023. 15:16 >> 15:15
Čitaj mi:

ZBOG ULOGE U INVAZIJI NA UKRAJINU

Evropski sud potvrdio sankcije Romanu Abramoviču

Evropski sud odbio je žalbu ruskog oligarha i bivšeg vlasnika fudbalskog kluba Čelsi Romana Abramoviča protiv sankcija EU, zbog njegove uloge u ruskoj invaziji Ukrajine.

Abramovič se žalio sudu EU protiv Savjeta EU koji mu je uveo sankcije 2022. godine u okviru mjera usvojenih protiv Rusije i bliskih saveznika predsjednika Vladimira Putina.

"Evropski sud odbacuje žalbu Abramoviča i time potvrđuje restriktivne mjere donijete protiv njega", saopštio je danas sud.

Sud je u obrazloženju dodao da Savjet EU nije pogriješio u svojoj procjeni kada je odlučio da uključi Abramovičevo ime na spisku sankcija u svjetlu njegove uloge u grupi Evraz, i posebno njene matične kompanije.

Kada je Evropski savjet uveo sankcije Abramoviču navedeno je da ima "privilegovan pristup" Putinu i da "održava vrlo dobre odnose sa njim", što dozvoljava tajkunu da "zadrži svoje znatno bogatstvo".

Prema EU Abramovičeve ekonomske aktivnosti obezbjeđuju znatan prihod ruskoj vladi.

"On je veliki akcionar grupe za čelik Evraz koja je jedan od najvećih poreskih platiša u Rusiji", naveo je tada Evropski savjet dodajući da je Abramovič uživao privilegije od ruskih donosioca odluka, odgovornih za pripajanje Krima i destabilizaciju Ukrajine.

Abramovič čiji zahtjev za nadoknadu je takođe odbačen, ima pravo žalbe.

Tajkun je takođe kažnjen u Britaniji i imovina mu je zamrznuta kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine.

Abramovič je bio primoran i da proda klub fudbalski klub Čelsi kada je Britanija uvela sankcije protiv njega zbog, kako je navedeno, omogućavanja "brutalne i varvarske" Putinove invazije Ukrajine.

Čelsi je prodat za 2,5 milijardi funti, što je u tom momentu bila najveća cijena plaćena za jedan sportski klub. Kupac je bio konzorcijum predvođen djelimičnim vlasnikom američkog bejzbol kluba Los Anđeles Dodžers - Todom Bolijem.

EU je uvela 12 rundi sankcija Rusiji od kada je Vladimir Putin naredio svojim trupama da uđu u Ukrajinu prije gotovo dvije godine. Sankcije su uperene protiv energetskog sektora, banaka, kompanija i tržišta, a prema njima je i više od 1.000 ruskih zvaničnika podvrgnuto zamrzavanju imovine i zabrani putovanja u zemlje EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније