Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Б.Ч.Ј. [ RSE ]

15. 11. 2023. 17:56 >> 17:57
1

ZBOG AGRESIJE NA UKRAJINU

EU predlaže dvanaesti paket sankcija Rusiji

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj predložio je novi paket restriktivnih mjera protiv Rusije zbog njene agresije na Ukrajinu.

Prema najnovijem predlogu, predviđeno je sankcionisanje preko 120 dodatnih pojedinaca i subjekata zbog njihove uloge u podrivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Predlozi za listanje uključuju aktere iz ruskog vojnog, odbrambenog i IT sektora, kao i druge važne ekonomske operatere.

Takođe se predlaže usvajanje novih zabrana uvoza i izvoza, kao i radnje za pooštravanje gornje granice cijena nafte i suprotstavljanje zaobilaženju sankcija EU.

"Predložene mjere su usmjerene na one koji su organizovali nedavne, nezakonite, takozvane 'izbore' na teritorijama Ukrajine koje je Rusija privremeno okupirala, na one koji su odgovorni za prisilno 'prevaspitavanje' ukrajinske djece i aktere koji šire dezinformacije i propagandu u znak podrške agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine", navodi se u saopštenju iz Evropske službe za spoljnu akciju.

Kako se kaže u saopštenju, novi paket sankcija je dio strategije EU za odgovor na ruski ilegalni rat protiv Ukrajine, zajedno sa mjerama koje su osmišljene da podrže Ukrajinu politički, ekonomski i vojno.

Takođe se navodi da politika EU ostaje ista – da poveća pritisak na Rusiju kako bi zaustavila da stalno krši Povelju UN i međunarodno pravo, te da učini da ta kršenja 'skupo koštaju' rusku ratnu mašineriju.

Radi se inače o 12 paketu sankcija koje EU uvodi od februara 2022. kada je počela agresija Rusije na Ukrajinu.

Prema predlogu koji je pripremio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost, a u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid, predviđa se, između ostalog, i zabrana "direktnog ili indirektnog uvoza", kupovine ili prenosa dijamanata iz Rusije.

Ova zabrana se odnosi na dijamante porijeklom iz Rusije, dijamante izvezene iz Rusije, dijamante koji idu za Rusiju i ruske dijamante koji su obrađeni (odnosno brušeni i/ili polirani) u trećim zemljama.

Za svaki paket sankcija treba da se usaglase sve države članice EU koje odluku o restriktivnim mjerama donose jednoglasno.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније