Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J.

31. 12. 2023. 17:40 >> 17:51

OPOZICIJA TRAŽI NOVO GLASANJE

Predsjednik Konga Feliks Čisekedi pobijedio na predsjedničkim izborima

Predsjednik Konga Feliks Čisekedi je pobijedio na predsjedničkim izborima sa osvojenih 70 odsto glasova, saopštila je danas izborna komisija te zemlje.

Preliminarni rezultati su saopšteni tokom zahtjeva opozicije i nekih grupa civilnog društva da se glasanje ponovi zbog, kako tvrde, velikih izbornih neregularnosti koji su doveli u pitanje validnost izbora.

Nakon Čisekedija najviše glasova je osvojio biznismen Moise Katumbi sa 18 odsto glasova, pa zatim Martin Fajulu koji je osvojio pet odsto glasova.

Dobitnik Nobelove nagrade Denis Mukvege, ljekar poznat po liječenju žena koje su bile pogođene seksualnim nasiljem u istočnom Kongu, dobio je manje od jedan odsto glasova.

Izborna komisija je saopštila da je izlaznost na izborima iznosila oko 18 odsto, rezultati će biti poslati u Ustavni sud Konga na potvrđivanje, kazao je predsjedavajući komisije Denis Kadima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније