Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ VOA ]

04. 01. 2024. 07:45 >> 07:45
Čitaj mi:

OTPEČAĆEN MATERIJAL

Počelo otkrivanje detalja i imena iz tužbe protiv Epstina za seksualno zlostavljanje

Žena koja tvrdi da ju je preminuli biznismen Džefri Epstajn podvodio i seksualno zlostavljao rekla je da je britanski princ Endrju stavio ruku na njene grudi u Epstinovoj kući na Menhetnu 2001, prema sudskim dokumentima iz građanske tužbe koja je otpečaćena juče.

Incident, koji je ranije prijavljen, a princ Endru je negirao, bio je među detaljima otkrivenim u gomili ranije redigovanih dokumenata.

Epstin se družio sa uticajnim ljudima sa Volstrita, članovima kraljevske porodice i poznatim ličnostima prije nego što je 2008. priznao krivicu za podvođenje maloljetnice. Oduzeo je sebi život 2019. u 66. godini, dok je čekao suđenje po federalnoj optužbi za trgovinu ljudima.

Desetine žena optužilo je Epstina da ih je prisiljavao da pružaju seksualne usluge njemu i njegovim gostima na njegovom privatnom karipskom ostrvu i u kućama u Njujorku, Floridi i u Novom Meksiku.

Imena više od 150 ljudi pomenutih u tužbi Virdžinije Džufri, jedne od Epstinovih najistaknutijih tužiteljki, godinama su bila zapečaćena sve dok savezni sudija prošlog mjeseca nije odlučio da ne postoji zakonsko opravdanje za to.

U izjavi, Džufri je rekla da je imala seks sa nekoliko istaknutih političara i finansijskih lidera, uključujući milijardera američkog biznismena Toma Prikera.

Priker nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Džufri nije rekla da li je u to vreme bila maljoletna, niti da li je seks bio bez pristanka.

Činilo se da optužba protiv Prikera ranije nije bila prijavljena.

U svom iskazu, ona je takođe rekla da je imala seks sa drugim istaknutim ličnostima koje su ranije negirale njene navode, uključujući vlasnika hedž fondova Glena Dabina, bivšeg američkog senatora Džordža Mičela i bivšeg guvernera Novog Meksika Bila Ričardsona.U odvojenom iskazu, Johana Sjoberg koja je takođe tužila Epstina, rekla je da je princ Endru stavio ruku na njene grudi kako bi pozirao za fotografiju sa njom, Džufri i Gilejn Maksvel, bivšom Epstajnovom devojkom.

Sjoberg je rekla da se na fotografiji nalazi i lutka na kojoj je pisalo "Princ Endrju".

Endrjuu je oduzeta većina kraljevskih titula zbog povezanosti sa Epstinom. On je prošle godine postigao nagodbu po građanskoj parnicu sa Džufri za nepoznatu sumu i negirao je da je počinio prekršaj. Nije odmah bio dostupan za komentar.

Spisak proizilazi iz davno riješene tužbe za klevetu koju je Džufri podnijela protiv Maksvel.

Maksvel, ćerka britanskog medijskog mogula Roberta Maksvela, služi 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog regrutovanja maloljetnih djevojaka za Epstina. Ona je podnijela žalbu na presudu.

Džufri je optužila Maksvel da ju je regrutovala kada je bila maljoletna da bi je Epstin zlostavljao.

Američka sutkinja Loreta Preska, koja nadgleda slučaj, odlučila je da neka imena ostanu povjerljiva, uključujući i osobe koje su bili maloljetne kada ih je Epstin zlostavljao.

Saučesnici u seksualnim zločinima

Prema britanskim medijima, tužba Džufri protiv Maksvel datira iz 2016. i riješena je sledeće godine. Ali list Majami Herald je tada preduzeo pravni postupak da pristupi dokumentima i istraži Epštajnovu mrežu.

Brojni dokumenti u ovom slučaju su objavljeni u javnosti 2019, nekoliko dana prije nego što se Epstin objesio u zatvoru dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualnu trgovinu.

Maksvel i Epstain su bili par početkom 1990-ih prije nego što su skoro tri decenije bili poslovni saradnici i saučesnici u seksualnim zločinima.

Epstin, finansijer sa moćnom mrežom u Sjedinjenim Državama i inostranstvu, i sam je optužen za silovanje mladih djevojaka, ali je njegovo samoubistvo vješanjem u njujorškom zatvoru u avgustu 2019. zaustavilo krivično gonjenje.

Izmišljene liste i izmišljene Epstinove fotografije godinama kruže internetom, podstičući spekulacije o potencijalnim saradnicima finansijera.

Očekivano objavljivanje imena iz sudskih dokumenata ponovo je rasplamsalo tu pomamu.

Komičar Džimi Kimel zaprijetio je Aronu Rodžersu sudskim procesom nakon što je zvijezda američkog fudbala sugerisala da bi voditelj mogao biti na listi.

Bila je to neosnovana tvrdnja koja je odjeknula na platformama kao što je Eks, gde su u brojnim objave takođe pominjalo ime glumca Toma Henksa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније