Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B, [ Nova.rs ]

09. 01. 2024. 18:35 >> 18:47
Čitaj mi:

POTJERA ZA MASIJASOM

Vanredno stanje u Ekvadoru, ozloglašeni kriminalac pobjegao iz zatvora

Predsjednik Ekvadora Danijel Noboa proglasio je vanredno stanje na 60 dana, nakon što je vođa Los Čonerosa, jedne od najvećih kriminalnih bandi u zemlji, Adolfo Masijas, pobjegao iz zatvora gdje je služio kaznu.

U toku vanrednog stanja vojska će biti raspoređena na ulice i u zatvore, a uvodi se i policijski čas, od 23 sata do pet ujutru.

Masijas je u nedjelju pobjegao iz zatvora i traži ga više od 3.000 policajaca i pripadnika oružanih snaga.

 

Šta se to desilo i ko je zloglasni vođa ekvadorske bande?

„Upravo sam potpisao dekret o vanrednom stanju kako bi Oružane snage imale svu političku i pravnu podršku za svoje akcije. Prošlo je vrijeme kada su osuđenici za trgovinu drogom, ubice i organizovani kriminal diktirali vladi šta da radi“, rekao je Noboa.

Noboa je preuzeo dužnost u novembru i obećavao da će suzbiti rastuće nasilje u toj južnoameričkoj zemlji.

Ekvador je nekada bio poznat kao „ostrvo mira“ smješteno između dva najveća svjetska proizvođača kokaina, Perua i Kolumbije.

Ali, luke Ekvadora učinile su ga ključnom tranzitnom tačkom za kokain koji se probija i do Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Analitičari smatraju da su ekvadorske bande poput Los Čonerosa radile sa stranim sindikatima, uključujući meksičke kartele, brazilske bande, pa čak i sa albanskom mafijom.

Vlast takođe optužuje Los Čoneros da kontroliše glavne zatvore u Ekvadoru, koji su dugo bili glavno poprište nasilja u zemlji. Snage bezbjednosti su se borile da se suoče sa bandama u pretrpanim zatvorima, gdje zatvorenici često preuzimaju kontrolu i rukovode kriminalnim mrežama iza rešetaka.

Zatvorska agencija je saopštila da je u ponedjeljak, kada je primijećeno da Masijasa nema, bilo „incidenata“ u šest prepunih zatvora u zemlji.

U zatvorima u Ekvadoru česti su sukobi između rivalskih bandi, a u njima je od 2021. godine poginulo više od 400 zatvorenika.

Ko je Adolfo Masijas?

Hose Adolfo Masijas Viljamar poznatiji kao „Fito“, 2011. je osuđen na 34 godine zatvora za zločine uključujući trgovinu drogom i ubistvo, a kako piše BBC, smatra se da njegova banda radi i sa moćnim meksičkim kartelom Sinaloa.

 

Fito je takođe osumnjičen i da je igrao ulogu u ubistvu predsjedničkog kandidata Fernanda Viljavisensia, kom je uputio prijetnje smrću.

Ovaj vođa bande često prkosi vlastima. Posljednji put je snimio muzički spot u kojem se veličaju njegovi zločinački podvizi, a koji je djelimično snimljen u zatvoru.

U spotu je i njegova ćerka, poznata kao kraljica Mišel, koja u spotu pjeva: „Skidam ti kapu, Fito, moj tata“, tvrdeći da „njegovim venama teče dobra krv“. Na snimku se vidi kako Fito slobodno ćaska sa zatvorenicima.

Činjenica da je snimak mogao da bude snimljen iza rešetaka, sugeriše da je prekršena zabrana korišćenja elektronskih uređaja u zatvoru.

Zatvor La Regional, gdje je Fito proveo 12 godina, nalazi se u velikom zatvorskom kompleksu u kojem je smešteno više od 12.000 zatvorenika.

U avgustu je nakratko prebačen u La Roku, manji zatvor u istom kompleksu, koji se smatra bezbjednijim zbog manjeg broja zatvorenika, a u transportu iz jednog zatvora u drugi, učestvovalo je oko hiljadu vojnika.

Fito je jednom već pobjegao iz zatvorskog kruga. Zajedno sa još 17 zatvorenika, 2013. godine čamcima su pobjegli iz La Roke.

Četiri mjeseca kasnije, Fito je uhapšen zajedno sa svojim bratom i kolegom iz Los Čonerosa, i to u kući njihove majke.

Ko su Los Čonerosi?

Los Čoneros je osnovao 2005. godine Horhe Bizmark Veliz Espanja u gradu Manta i u početku banda je brojala samo osam članova koji su imali između 18 i 30 godina.

Espanja, kome je protivnička banda ubila i suprugu i ćerku, ubijen je 2007. godine i na njegovo mjesto došao je Horhe Luis Zambran, piše Dejli mejl.

U godinama koje su usledile, Los Čoneros se popeo na vrh organizovanog kriminala u Ekvadoru, i to uz pomoć saveza sa najvećim narko dilerom u Ekvadoru, Vašingtonom Pradom Alavom, poznatim kao „Džerald“.

Los Čoneros i Džerald počeli su da u trguju kokainom preko Manabija, šaljući drogu u Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Evropu.

Uspešno partnerstvo je takođe omogućio i stručnjak za pranje novca – Fito, koji je postao lider Los Čonerosa i upravljao njegovim kriminalnim aktivnostima iz zatvora nakon što je Zambrano ubijen u decembru 2020. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније