Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. , A.B. [ Beta, RTS ]

11. 01. 2024. 18:09 >> 18:26
Čitaj mi:

SASLUŠANJE SE NASTAVLJA SJUTRA

U Hagu počelo suđenje protiv izraelske države, ozbiljne optužbe za genocid

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu danas je počeo postupak po tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela za navodno počinjeni genocid tokom rata u Pojasu Gaze.

Zastupnici Južnoafričke Republike tvrde da je Izrael imao "genocidnu namjeru" protiv Palestinaca u enklavi, kao i da je "prešao granicu", prekršivši dva člana Konvencije o genocidu.

Saslušanje predstavnika Izraela zakazano je za sjutra, prenosi RTS. 

Advokatica Adila Hasim, u ime pravnog tima Južne Afrike, iznijela je na sudu da se "djela Izraela protive Konvenciji o genocidu", istakavši da je "u izraelskim napadima povrijeđeno i osakaćeno blizu 60.000 Palestinaca, od kojih su većina žene i djeca".

"Nesporna je patnja palestinskog naroda – i fizička i psihička", poručila je Hasim i dodala da je Izrael prisilno iselio oko 85 odsto Palestinaca u Gazi.

Hasim je, takođe, predočila da akcije Izraela u Gazi ukazuju na to da ima "genocidnu namjeru"

"Palestince ubija izraelsko oružje i bombe. U neposrednoj su opasnosti, takođe od smrti zbog gladi i bolesti, uništenja palestinskih gradova, ograničene pomoći", poručila je advokatica pred najvišem sudom UN-a.

Prema njenim riječima, jasno je da neki, ako ne i svi, od ovih akata potpadaju pod odredbe Konvencije o genocidu iz 1948. godine.

Južnoafrička Republika je 23. decembra prošle godine podnijela tužbu Međunarodnom sudu u Hagu, koji je pod okriljem Ujedinjenih nacija, kako bi primorao Izrael da odmah obustavi vojne operacije u palestinskoj enklavi.

"Razaranja duga skoro osam decenija"

Južnoafrički ministar pravde Ronald Lamola izjavio je u sudnici u Hagu da nasilje i razaranja u Palestini nisu počeli 7. oktobra, već da traju posljednjih 76 godina.

Lamola ističe da se, prema međunarodnom pravu, smatra da je Gaza još uvijek pod okupacijom.

"Južna Afrika je osudila napade Hamasa na izraelske civile 7. oktobra, kao i otimanje talaca. Ipak, nijedan napad, koliko god ozbiljan, ne može da opravda kršenje Konvencije", poručio je Lamola.

Prema njegovim riječima, Izrael je "prešao granicu" kada je prekršio dva člana Konvencije, zbog čega je Južnoafrička Republika i pokrenula tužbu pred MSP-om.

Pravni tim Južnoafričke republike iznio je i da "države rijetko najavljuju genocidne namjere, ali da je ovaj slučaj jedinstven zbog toga što je više visokih lidera u Izraelu nakon 7. oktobra izrazilo želju da Gaza i palestinski narod budu uništeni, ne praveći razliku između boraca i civila".

U sudnici je bilo 15 stalnih sudija i još dvoje ad hok, koje su imenovali Izrael i Južnoafrička Republika.

Protesti ispred suda u Hagu

Proizraelske i propalestinske organizacije održale su protest ispred zgrade Međunarodnog suda pravde u Hagu gdje je danas otvoreno ročište povodom tužbe Južne Afrike protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.

Hiljade pristalica Izraela pjevale su pjesme i nosile holandske i izraelske zastave marširale su do zgrade suda, a među demonstrantima su bili i rođaci kidnapovanih ili ubijenih civila u napadu palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, prenosi Rojters.

„Danas su iznijete apsurdne optužbe protiv Izraela za genocid, dok Hamas svakodnevno čini zločine protiv čovječnosti”, rekao je jedan od demonstranata Majk Levi, čiji je brat talac Hamasa.

On je naveo da su njegov brat i ostali taoci i dalje u Gazi, dodavši da „o tome niko ne priča”.

Propalestinski demonstranti pratili su postupak na velikom ekranu, na manje od 100 metara od pristalica Izraela, paleći baklje u bojama palestinske zastave.

Demonstrantkinja Nihal Esma Almis rekla je da pruža podršku palestinskom narodu u narodi „da ća pravda biti konačno zadovoljena”, dodavši da se u Gazi dešava genocid.

„Nadam se trajnom prekidu vatre”, poručila je ona, javlja Tanjug.

Holandska policija je sve vrijeme stajala između dvije grupe demonstranata i nisu prijavljeni ozbiljniji incidenti.

Odluke MSP-a i (ne)sprovođenje

Odluka MSP-a o hitnim mjerama se očekuje kasnije ovoga mjeseca. Odluke tog suda su konačne i bez prava žalbe, ali sud nema načina da ih sprovede.

Sud će saslušati argumente Izraela i Južnoafričke Republike o tome da li ima elemenata krivične odgovornosti. Slučaj se, ako sud konstatuje krivičnu odgovornost, prosleđuje Međunarodnom krivičnom sudu.

Izrael, koji se prvi put u istoriji našao na optuženičkoj klupi pred sudom u Hagu, oštro je odgovorio na tužbu Južnoafričke Republike, ističući da je njegova namjera da uništi Hamas, a ne Palestince.

Iz administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena saopšteno je da se SAD protive saslušanju, uz ocjenu da su optužbe Južnoafričke Republike "neosnovane".

Južnoafrička Republika i Izrael su potpisnice Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu, koja ih obavezuje da ne počine genocid, ali da ga, takođe, spriječe i kazne.

Izrael će, kako je najavljeno, u petak, 12. decembra, iznijeti svoje argumente kao odovor na optužbe.

Južnoafrička vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres (ANC) ima dugu istoriju upoređivanja odnosa Izraela prema Palestincima s odnosom bjelačke manjine prema crnim Južnoafrikancima za vrijeme aparthejda.

Konvencija o genocidu, sastavljena 1948. godine nakon Drugog svjetskog rata i posljedica holokausta, opisuje genocid kao "djela počinjena sa namjerom da se uništi, u cjelosti ili djelimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније