Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Mina ]

19. 01. 2024. 09:09 >> 09:16

UPRKOS PADU POSLJEDNJIH MJESECI

Izvoz njemačke elektroindustrije porastao prošle godine

 Njemačka elektronska i digitalna industrija prošle je godine uspjela da poveća izvoz uprkos određenom padu pred kraj godine.

U prvih 11 mjeseci prošle godine izvoz tog sektora bio je vrijedan 234,9 milijardi eura. Time je vrijednost iz prethodne godine premašila 3,8 odsto, objavila je u četvrtak udruga ZVEI.

Kako su naveli, rast je nominalan, a ne realan, pa relativno visoka inflacija nije uzeta u obzir, prenosi SEEbiz.

"Uprkos padu posljednjih mjeseci, a ne računajući još nepoznate podatke iz decembra, izvoz njemačke elektroindustrije vjerovatno je cijelu godinu zaokružio nominalnim rastom", rekao je glavni ekonomist ZVEI-ja Andreas Gontermann.

U 11 mjeseci, za koliko su podaci dostupni, porastao je i uvoz, i to 3,5 odsto, na 249,3 milijarde eura. 

Kada je u pitanju novembar, udruženje bilježi pad izvoza peti put zaredom u odnosu na isti mjesec prošle godine. Vrijednost izvoza bila je 21,9 milijardi eura, što je 1,9 odsto manje nego godinu ranije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније