Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Politika [ R.B. ]

31. 01. 2024. 16:42 >> 16:42

VIŠE OD 4.000 OSOBA

Povećan broj beskućnika na ulicama Londona

Broj ljudi koji spavaju na ulicama Londona povećao se za 23 odsto i dostigao više od 4.000 osoba, što je najviši nivo tokom posljednje decenije, objavio je Gardijan.

Gradska skupština saopštila je da je u četvrtom kvartalu 2023. godine na ulicama Londona bilo 4.389 beskućnika, što je porast od 23 odsto u odnosu na isti period 2022.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan optužio je britansku vladu da „zatvara oči” pred tim problemom, objavio je Gardijan.

Zvaničnici su upozorili da je riječ o „humanitarnoj krizi” za koju se očekuje da će se pogoršati.

To je najveći broj od kada je gradska skupština počela da bilježi podatke 2014. godine.

Više od polovine je prvi put spavalo na ulicama Londona, a humanitarne organizacije za beskućnike ocijenile su da je riječ o katastrofalnoj situaciji.

Vlada je u svom predizbornom manifestu 2019. godine obećala da će iskorjeniti spavanje na ulicama do kraja mandata parlamenta, javlja Tanjug.

Prema vladinim pravilima, izbjeglice kojima je priznat taj status imaju rok od 28 dana da napuste privremeni smeštaj, zbog čega su se mnogi od njih našli na ulici kada je istekao rok za smještaj i čine oko 20 odsto ukupnog broja onih koji spavaju na ulici.

Prema posljednjim podacima, 40 odsto onih koji spavaju na ulicama Londona je iz Velike Britanije, a ostali su iz Evrope (24 odsto), Afrike (15 odsto), Azije (10 odsto) i drugih mjesta (11 odsto).

Direktorka koalicije humanitarnih organizacija Homeleš Link Fiona Koli pozvala je britanskog ministra finansija Džeremija Hanta da u budžetu obezbijedi sredstva za smještaj beskućnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније