Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A. B. [ Slobodna Evropa ]

30. 03. 2024. 17:02 >> 17:22
Čitaj mi:

Borba protiv terorizma

Napadnut voditelj, pokrenuta istraga

Televizijski voditelj londonske mreže na perzijskom jeziku Iran International izboden je ispred svoje kuće u napadu za koji je britanska policija rekla da ga istražuju specijalisti za borbu protiv terorizma.

Tridesetšestoogodišnjeg Pouria Zeraatia napala je 29. marta u Wimbledonu, na jugozapadu Londona, grupa muškaraca koji su pobjegli sa mjesta napada u automobilu, naveo je Iran International koji je kričar iranske vlade.

Policija je saopštila da je žrtva u bolnici u stabilnom stanju i da se ne vjeruje da su njegove povrede opasne po život.

Policija je saopštila da nije odmah jasno zašto je napadnut, dodajući da su sve opcije mogućih razloga napada otvorene. Za sada nije bilo hapšenja zbog ovog napada.

"Međutim, zbog toga što je žrtva bio novinar u medijskoj organizaciji na perzijskom jeziku sa sjedištem u Velikoj Britaniji, i imajući u vidu činjenicu da je u posljednje vrijeme bilo niz prijetnji upućenih ovoj grupi novinara, incident istražuju specijalni pripadnici iz komande za borbu protiv terorizma", naveli su iz policije.

U novembru 2022. britanska policija upozorila je dva britansko-iranska novinara koji rade za Iran International dobijaju "vjerodostojne" prijetnje iranskih snaga sigurnosti.

Kanal je opširno izvještavao 2022. o nacionalnim antivladinim protestima u Iranu, a Teheran ga je optužio za poticanje nereda protiv režima.

Iranski ministar obavještajnih službi Esmail Khatib rekao je tada da je Iran International identifikovan kao "teroristička" organizacija.

Hannah Neumann, članica Evropskog parlamenta, okrivila je iransku vladu za napad na Zeraatija.

"Duge ruke brutalnog iranskog režima. Svi moramo hitno da uradimo svoj domaći zadatak da zaštitimo one koji ovde traže utočište od transnacionalnih pretnji i nasilja", napisala je na mreži X.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније