Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

03. 02. 2024. 12:01 >> 12:02
1
Čitaj mi:

O bliskom istoku

Borelj: "Svako treba da izbjegava da situacija postane eksplozivna"

Svi treba da izbjegavaju eskalaciju na Bliskom istoku i da situacija postane "eksplozivna", upozorio je evropski šef diplomatije Žozep Borelj posle noćašnjih američkih udara u Siriji i Iraku.

"Svi treba da pokušaju da izbjegnu da situacija postane eksplozivna", rekao je danas Borel upitan o američkim udarima, uoči početka neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

Govoreći o situaciji u Gazi, na jugu Libana i udarima u Iraku i u Siriji, Borelj je upozorio na rizik od eskalacije.

"Bliski istok je žarište koje može da eksplodira. Zato pozivamo sve da izbjegavaju eskalaciju", rekao je Borelj.

SAD su saopštile juče da su "uspješno" sprovele napade u znak odmazde uperene na elitne iranske snage i proiranske grupe u Iraku i Siriji, a američki predsjednik Džo Bajden je upozorio da će napadi biti nastavljeni.

Bijela kuća je ponovila da ne želi rat sa Iranom.

Američka vojska je sinoć pokrenula vazdušne napade na desetine lokacija u Iraku i Siriji koje koriste proiranske milicije, što je uvod u odmazdu za napad dronom koji je u bazi SAD, u blizini granice Jordana i Sirije, doveo do smrti tri pripadnika oružanih snaga te zemlje, rekli su zvaničnici Asošijeted presu.

Predsjednik SAD Bajden i drugi zvaničnici već danima su najavljivali da će ta zemlja uzvratiti, nagovještavajući da to neće biti samo jedan jedini udarac, već "slojevit odgovor" koji će duže trajati.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније