Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ RTS/Agencije ]

06. 02. 2024. 06:50 >> 15:06
Čitaj mi:

123. DAN RATA

UNRVA: 100.000 Palestinaca ubijeno ili ranjeno

Rat Izraela i Hamasa – 123. dan. Izraelska vojska djeluje sa kopna, mora i iz vazduha, širom Pojasa Gaze, a glavne operacije su sada na jugu - u Kan Junisu i Rafi, gdje su, kako kažu, glavna sjedišta Hamasa. Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF širom palestinske enklave gađa civilne objekte.

  • Američki državni sekretar Entoni Blinken započeo je petodnevnu turneju po Bliskom istoku, posjetom Saudijskoj Arabiji.
  • Tokom turneje koja će trajati do 8. februara, posjetiće i Egipat, Katar, Izrael i Zapadnu obalu.
  • Tokom jučerašnjeg dana IDF je sproveo nove racije na Zapadnoj obali, uhapšena su 33 Palestinca.

NAJVAŽNIJE INFORMACIJE 

 

15:04

Milei stigao u Izrael, ponovio obećanje da će premjestiti ambasadu u Jerusalim

Ministar spoljnih poslova Izraela Kac dočekao je argentinskog predsjednika Havijera Mileija po dolasku u Izrael na aerodrom Ben Gurion. Milei je ponovio obećanje da će premjestiti argentinsku ambasadu u Jerusalim.

Milei će se kasnije sastati se sa predsjednikom Isakom Hercogom, a u srijedu bi trebalo da se sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Sa sobom je na trodnevno putovanje poveo argentinsku ministarku spoljnih poslova Dianu Mondino i njegovog ličnog rabina Šimona Aksela Vaniša, za koga se očekuje da će postati argentinski ambasador u Izraelu.

Опширније

14:00

Blinken u Kairu sa predsjednikom Egipta

Američki državni sekretar Antoni Blinken sastao se sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el Sisijem u Kairu, u nastojanju da se pronađe rješenje za pauzu u operacijama izraelske vojske koja bi uključivalo i dogovor o taocima.

U tim pregovorima glavni posrednici su Egipat i Katar.

Опширније

11:04

Ministarstvo zdravlja: U Gazi ubijeno 27.585 ljudi

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim vlada Hamas, objavilo je danas da je 27.585 ljudi, većinom žena, djece i mladih ubijeno na toj palestinskoj teritoriji od početka rata Izraela i islamističke organizacije.

U posljednja 24 sata ubijeno je 107 ljudi, a 66.978 je ranjeno od 7. oktobra prošle godine kada je rat počeo, prenio je Frans pres.

U napadima palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom tog dana je na jugu Izraela ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila, a oteto i u Gazu odvedeno oko 250 talaca. 

 

 
 
 
Опширније

09:25

Izraelske naredbe za evakuaciju sada pokrivaju dvije trećine teritorije Gaze

Izraelske naredbe za evakuaciju u Pojasu Gaze sada pokrivaju dvije trećine teritorije, odnosno 246 kvadratnih kilometara, saopšteno je danas iz Ujedinjenih nacija.

U tom području živjelo je 1,78 miliona Palestinaca, 77 odsto stanovnika Gaze, prije nego što je izbio rat Izraela i Hamasa 7. oktobra, izazvan napadima palestinskih ekstremista predvođenih "hamasovcima" na južnu izraelsku teritoriju.

Poginulo je oko 1.200 ljudi, većinom civila i oteto 250 talaca.

Na samom početku rata izraelska vojska je počela da naređuje Palestincima na sjeveru Gaze da napuste svoje domove i da se tobože sklone pred očekivanu kopnenu ofanzivu.

U isto vrijeme nastavljeni su vazdušni napadi na južni dio Gaze, gdje je stanovnicima rečeno da odu.

Izrael, međutim, tvrdi da cilja samo Hamas i tvrdi da je ta organizacija odgovorna za štetu nanijetu civilima, jer dejstvuje sa civilnih mjesta.

Tokom rata naredbe za evakuaciju su se proširile na druge područja na jugu Gaze, uključujuči grad Kan Junis i okolna područja, koja su sada u fokusu izraelske kopnene ofanzive.

Desetine hiljada ljudi je pobjeglo i nastavljaju da bježe, saopštila je danas Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u najnovijem dnevnom izvještaju o situaciji u Gazi.

Više od polovine od 2,3 miliona stanovnika te male enklave je sada u gradu Rafa na granici sa Egiptom i okolini, dodaje se u saopštenju.

Od početka rata 7. oktobra 2023. u Gazi je poginulo gotovo 27.500 ljudi, od kojih su dvije trećine žene i djeca.

Опширније

07:46

Šef UN-a imenovao nezavisnu komisiju za istragu UNRWA-e
 
Panel zadužen za istraživanje optužbi koje je Izrael iznio protiv Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) predvodiće bivša francuska ministarka vanjskih poslova Catherine Colonna, prenosi dpa.

Опширније

06:59

Lazarini: Gotovo pet odsto stanovništva ubijeno, ranjeno ili nestalo

Oglasio se Filip Lazarini, generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRVA) i rekao da je gotovo pet odsto stanovništva Pojasa Gaze ubijeno, ranjeno ili nestalo.

Опширније

06:49

IDF širom Gaze gađa civilne objekte

Palestinski zvaničnici, sa druge strane, tvrde da IDF širom Gaze gađa civilne objekte, te da je najmanje 30 Palestinaca poginulo u vazdušnim udarima Izraela na stambene objekte i džamiju u centralnoj Gazi.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 27.000, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Kako navode, u napadima je ubijeno 27.478 Palestinaca, a ranjeno 66.835.

Опширније

06:43

Izrale poručuje da je u Rafi kraj

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je da će izraelska vojska (IDF) doći do preostalih boraca Hamasa koji se kriju na krajnjem jugu Pojasa Gaze, u Rafi, i da ih, kako je naveo, "čeka ista sudbina kao i ostale teroriste".

Опширније

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније