Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ R.B. ]

12. 02. 2024. 15:27 >> 15:27
1
Čitaj mi:

STEJT DEPARTMENT

"Afrička inicijativa širila dezinformacije o SAD i evropskim zemljama"

Centar za globalno angažovanje Stejt departmenta danas razotkrio je ruske obavještajne službe za pružanje materijalne podrške i smjernica "Afričkoj inicijativi", novoj informativnoj agenciji fokusiranoj na odnose Afrike i Rusije koja je širila dezinformacije u vezi sa Sjedinjenim Državama i evropskim zemljama.

"Pored sopstvenog osoblja, Afrička inicijativa regrutuje afričke novinare, blogere i članove lokalne javnosti da podrže i pojača rad organizacije na jačanju imidža Rusije i omalovažavanju imidža drugih zemalja. Jedna od prvih velikih kampanja Afričke inicijative je da cilja američke i zapadne zdravstvene inicijative u Africi opasnim dezinformacijama u vezi sa zdravljem. Kampanja nastoji da potkopa projekte javnog zdravlja širom Afrike koje finansiraju SAD, počevši od dezinformacija u vezi sa izbijanjem virusne bolesti koju prenose komarci. Odatle se šire zavjere o zapadnim farmaceutskim korporacijama, filantropskim naporima usmjerenim na zdravlje i širenju bolesti u zapadnoj i istočnoj Africi", navodi se u informaciji Stejt departmenta u vezi kampanje dezinformacija.

Navodi se da da je glavni urednik Afričke inicijative Artem Sergejevič Kurejev, koji je i generalni direktor Inicijative-23, javno registrovane u kancelariji u Moskvi. Neki članovi Afričke inicijative regrutovani su iz preduzeća pokojnog Jevgenija Prigožina. Organizacija, dodaje se, već ima lokalne kancelarije u Uagaduguu, Burkina Faso i Bamaku u Maliju i domaćin je događaja na terenu.

"Afrička inicijativa prvenstveno širi svoje dezinformacije i propagandu putem brojnih brendiranih i nebrendiranih naloga na društvenim medijima. Dva od njegovih glavnih računa su „Afrička inicijativa“ i „Afrički kalašnjikov“. Organizacija je veoma aktivna na svojoj veb stranici, afrinz.ru i VKontakte, i koristi ove i druge platforme uz dodatne proruske naloge. Popularni Telegram kanal „Smile and Vave” je čest pojačivač sadržaja Afričke inicijative", piše u informaciji.

Iz Stejt departmenta dodaju da manipulacija stranim informacijama ostaje kritična prijetnja širom svijeta.

"Autoritarni akteri, poput ruske vlade, koriste dezinformaciju da pogoršaju društvene podjele, iskrive nacionalni diskurs i suštinski poremete sposobnost ljudi da donose informisane odluke za sebe i svoje zajednice. Podržavajući ovu mrežu dezinformacija, ruska vlada aktivno šteti zemljama na koje cilja i afričkom kontinentu u cjelini", piše u informaciji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније