Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J.

03. 03. 2024. 17:56 >> 17:57

INDEKS OPAO

Dolar ostao nepromijenjen prema korpi valuta

Vrijednost dolara je ove sedmice ostala gotovo nepromijenjena prema korpi valuta, dok ulagači procjenjuju kada bi centralne banke zapadnih zemalja mogle početi da smanjuju kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je neznatno na 103,87 bodova.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti pala 0,2 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,0840 dolara.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, 0,3 odsto, pa je njegov kurs skliznuo na 150,1 jena (JPY), prenosi Hrportfolio.

Kursevi najznačajnijih svjetskih valuta nijesu se ove sedmice značajnije mijenjali, a u fokusu ulagača bili su novi podaci o inflaciji.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je u januaru indeks cijena za ličnu potrošnju, uključujući energiju i hranu, porastao 0,3 odsto na mjesečnom i 2,4 odsto na godišnjem nivou.

To je donekle učvrstilo procjene na tržištu da bi američka centralna banka mogla početi da smanjuje kamatne stope u junu.

A kako čelnici Federalnih rezervi (Fed) poručuju da nema razloga žuriti sa snižavanjem kamata, dolarov indeks porastao je polovinom sedmice iznad vrijednosti od 104 boda.

No, krajem sedmice je skliznuo ispod te granice.

U petak je Eurostat objavio da je inflacija u eurozoni u februaru skliznula na 2,6 odsto na godišnjem nivou, s 2,8 odsto mjesec ranije.

Ti podaci učvrstili su procjene na tržištu da će Evropska centralna banka (ECB) zadržati kamatne stope na rekordnim vrijednostima do polovine godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније