Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Politika [ R.B. ]

08. 03. 2024. 12:38 >> 12:37
1
Čitaj mi:

žitarice, meso, šećer...

Svjetske cijene hrane u februaru najniže za tri godine

Svjetske cijene hrane su u februaru pale na najniži nivo u posljednje tri godine, saopštila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

U februaru je zabilježeni međumjesečni pad cijena svih glavnih žitarica i biljnih ulja koji je više nego nadoknadio poskupljenje mliječnih proizvoda, mesa i šećera.

Indeks svjetskih cijena prehrambenih proizvoda za februar je pao sa januarskih 118,2 poena na 117,3 poena, čime je nastavljen pad svjetskih cijena hrane koji je započeo u avgustu 2023. godine, navodi se na vebsajtu FAO. Vrijednost ovog indeksa je za 10,5 odsto, odnosno za 13,8 poena niža nego u februaru 2023. godine.

Cijene žitarica su mjesečno pale za pet odsto na 113,8 poena uslijed velike ponude na tržištu i očekivanja dobre žetve kukuruza u Južnoj Americi, a cijene biljnih ulja za 1,3 odsto na 120,9 poena. Indikator cijena mliječnih proizvoda je porastao za 1,1 odsto na devetomjesečni maksimum od 120 poena, a najviše su porasle cijene maslaca zbog veće uvozne potražnje kupaca iz Azije, prenosi Tanjug.

Cijene mesa su nakon sedam mjeseci uzastopnog pada u februaru porasle za 1,8 odsto na 112,4 poena, posebno zbog poskupljenja živinskog mesa i govedine. Indeks koji prati cijene šećera je porastao za 3,2 odsto na 140,8 poena usljed zabrinutosti za proizvodnju u Brazilu, Indiji i Tajlandu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније