Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.L.B. [ Beta ]

11. 03. 2024. 22:10 >> 22:10
Čitaj mi:

GUTEREŠ APELOVAO

Gutereš pozvao Izrael i Hamas da obustave vatru tokom ramazana 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je danas na Izrael i Hamas da poštuju muslimanski mjesec posta ramazan tako što će obustaviti vatru u ratu koji vode u Pojasu Gaze.

Hamas, palestinsku ekstremističku organizaciju, Gutereš je pozvao i da pokaže saosjećanje oslobađenjem svih talaca koje je otela u napadu na jug Izraela 7. oktobra.

Gutereš je novinarima rekao da današnji dan označava početak ramazana, kada muslimani u čitavom svijetu slave i šire vrijednosti mira, pomirenja i solidarnosti.

U Gazi se, međutim, nastavlja bombardovanje i krvoproliće, dodao je Gutereš, uz ocjenu da je ubijanje civila i razaranje palestinske teritorije na nivou bez presedana u proteklih sedam godina, koliko je on na čelu UN.

Gutereš je kazao da u Gazu ulazi malo humanitarne pomoći, neophodne za spasavavanje života, i pozvao na uklanjanje svih prepreka kako bi hrana i druga pomoć mogla brzo da bude isporučena u velikim količinama.

Šef UN, koji već mjesecima poziva na humanitarni prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa, naveo je da je očajnim civilima potrebna hitna akcija i da "oči svijeta i istorije posmatraju".

Stotine Palestinaca prisustvovale su molitvama na glavnom jerusalimskom svetilištu prvog dana Ramazana, ali ih je bilo manje nego ranijih godina. Oni su se u podne okupili kod džamije Al-Aksa, a izraelske snage su na nekim ulazima tjerale vjernike, navodeći kao razlog brigu za bezbjednost.

Al-Aksa je treća po značaju u islamu. Izgrađena je na Brdu hrama, kako Jevreji zovu to svetilište, najvažnije u judaizmu. Muslimani ga zovu Haram al-Šarif (Uzvišeno utočište).

To svetilište je dugo bilo glavno mjesto sukoba Palestinaca i izraelskih snaga bezbjednosti, a napetost je dodatno povećana posljednjih godina, otkako je Izrael dozvolio da ga posjećuje veći broj Jevreja.

To je podstaklo bojazan Palestinaca da Izrael namjerava da preuzme kontrolu ili da podijeli svetilište, što negira vlada te zemlje, u kojoj su i partije religioznih ultranacionalista.

Izraelske vlasti su najavile da će ove godine obezbijediti muslimanskim vjernicima normalan pristup svetilištu, iako rat u Gazi bjesni i preti da se proširi na region.

Hamas je pozvao Palestince da se suprotstave izraelskim snagama tokom ramazana, kada se posti od zore do sumraka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније