Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Politika.rs ]

13. 03. 2024. 18:56 >> 18:56
Čitaj mi:

AMERIČKI MILIJARDER

Demokrate strahuju da će Mask podržati Trampa

Otkad je preuzeo Tviter Ilon Musk politički je skrenuo udesno, prkoseći duboko ukorijenjenoj tezi da je Silicijumska dolina tradicionalno uporište dobrostojećih liberala i demokrata.

Iako se dugo nije mogao svrstati u neki od tabora, Maska sada optužuju da je skrenuo udesno koristeći svoju platformu “Iks”, nekadašnji Tviter, da širi teme kojima se bavi “Foks njuz” i drugi konzervativni mediji u Americi.

Mask je prošle nedjelje objavio da je američki predsjednik Džo Bajden uvozio migrante zbog glasova postavljajući tako temelje za “nešto puno gore od 11. septembra”.

Osim ovakvih objava, američki liberalni analitičari pitaju se hoće li druga najbogatija osoba na svijetu staviti svoju snagu i bogatstvo kako bi pomogao bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trampu da se vrati u Bijelu kuću.

Ove glasine su pojačane kada je „Njujork tajms” prošle nedjelje objavio da su se Mask i Tramp sastali na Floridi zajedno sa drugim republikanskim donatorima.

„Da budem potpuno jasan, ne doniram novac nijednom kandidatu za američkog predsjednika”, objavio je Mask na „Iksu”.

Finansiranje američkih izbora je komplikovano, a Bajdenove pristalice strahuju da bi Mask mogao da se predomisli ili finansira političke odbore koji podržavaju Trampa, ili da pronađe drugi način da pomogne republikancima.

Mask nije jedini, i drugi iz Silicijske doline brane konzervativne stavove i podižu buku u, gledano po izbornim rezultatima, liberalnom uporištu.

Tramp je na izborima 2020. godine osvojio manje od 25 odsto glasova u Silicijumskoj dolini.

Neki tajkuni nastoje da izgrade politički pokret koji iako direktno ne podržava Trampa prihvata konzervativne ciljeve.

Među najglasnijima je Mark Andresen, osnivač „Netskepja” koji je nekada imao bliske veze sa demokratama, odnosno bivšim potpredsjednikom Alom Gorom.

Andresen se sada žestoko bori protiv prioriteta ljevice, posebno protiv takozvanih „woke” razmatranja o jednakosti ili inkluzivnosti na radnom mjestu.

Poput mnogih desničarskih ulagača i Andresenova firma ulaže značajan novac u kriptovalute.

Ogorčenje onim što Mask naziva „moždanim woke virusom” okosnica je popularnog podkasta „All-In” u kojem četiri tehnološka velikana, među njima neki Maskovi prijatelji, iznose svoja razmišljanja o svijetu i najnovijim tehnološkim dostignućima.

Među domaćinima je David Saks, član ‘Pej pal mafije’, grupe muškaraca u koju je uključen i sam Mask, koja je radila na tom startapu u kasnim devedesetim kada su i postali male, ali danas sve brojnije i rastuće desničarske frakcije u Silicijumskoj dolini.

Još jedan veteran „Pej pala” investitor Peter Tiel, konzervativac rođen u Njemačkoj, povezao se sa Trampom kada je ušao u Bijelu kuću.

Poslije napada na američki Kapitol Tiel je rekao da će se držati dalje od politike i tada je postao neka vrsta filozofskog kralja desnice u Silicijskoj dolini.

Snaga ove nove struje počinje se osjećati sa tehnološkim kompanijama koje su usmerene na raznovrsnost.

Postoje kritike da je San Francisko preplavljen drogom i kriminalom a da je generativna veštačka inteligencija postala previše „woke”.

Izvršni direktor Gugla Sandar Pičai tokom februara bio je na udaru kritika zbog čega su pale akcije njegove kompanije.

Razlog je bio lansiranje aplikacije vještačke inteligencije za generisanje fotografija etnički raznolikih nacističkih snaga iz Drugog svjetskog rata.

„Ljudi koji koriste Gugl VI unose svoje sklonosti i svoje predrasude, a te predrasude su izuzetno liberalne”, rekao je Saks podkasta pod naslovom „Guglov VI – woke katastrofa”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније