Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

18. 03. 2024. 18:16 >> 18:16
Čitaj mi:

Putin pomenuo opozicionara

Navaljni trebao da bude razmijenjen za neke od zatvorenika na zapadu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je dugo izbjegavao da pomene ime nedavno preminulog opozicionara Alekseja Navaljnog, sada je to napokon učinio i potvrdio da je trebalo da bude razmijenjen za neke od zatvorenika u zapadnim zemljama.

Pošto je obezbijedio peti predsjednički mandat na trodnevnim izborima, na kojima nije imao ozbiljnog rivala, Putin je sinoć rekao novinarima da su mu ljudi koji nisu dio njegove administracije nekoliko dana prije smrti Alekseja Navaljnog rekli o planiranoj razmjeni "za neke ljude" zatvorene na Zapadu.

Putin je kazao da je odmah pristao na to pod uslovom da se Navaljni nikada ne vrati u Rusiju, prenosi BBC.

"Ali, nažalost, desilo se to što se desilo", dodao je Putin.

U komentaru ruskog lidera neki vide pokušaj da se distancira od smrti Navaljnog 16. februara, pod nejasnim okolnostima. Saradnici Navaljnog tvrde da su njega ubile ruske vlasti, čiji prestavnici navode da je umro prirodnom smrću.

Komentatori vjeruju da je Putin do juče samo jednom u javnosti izgovorio ime Navaljnog, i to 2013. godine, kada su ga pitali zašto izbjegava da ga pomene.

Putin je tada tvrdio da je Navaljni samo jedan od mnogih opozicionih lidera, iako je nedugo prije toga bio drugoplasirani na izborima za gradonačelnika Moskve.

Nezavisna novinarka Farida Rustamova ocijenila je da dugogodišnji ruski lider sada izgovara ime svog najvećeg protivnika, jer u njegovim očima Navaljni više ne predstavlja prijetnju.

Saradnica Navaljnog Marija Pevčih prva je poslije njegove smrti rekla da je on trebalo da bude razmijenjen za ruskog ubicu Vadima Krasikova koji u Njemačkoj izdržava doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva čečenskog izgnanika u berlinskom parku.

Pevčih je kazala i da su dva američka državljana, zatvorena u Rusiji, takođe bila dio planirane razmjene i da su pregovori bili u završnoj fazi dan prije smrti Navaljnog.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније