Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ RSE ]

16. 04. 2024. 17:35 >> 17:46
Čitaj mi:

kremlj saopštio

Putin pozvao Bliski istok da se suzdrži od novih sukoba

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je sve strane na Bliskom istoku da se suzdrže od poteza koji bi izazvali novi sukob, a koji bi imao katastrofalne posljedice, saopštio je Kremlj 16. aprila, prenosi Rojters.

Putin, koji je ojačao veze s Iranom otkako je poslao ruske trupe u Ukrajinu 2022. godine, telefonski je razgovarao s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem o iranskom napadu na Izrael, koji je Kremlj nazvao "mjerama odmazde".

Iran je 13. aprila, kasno uveče, lansirao bespilotne letjelice i projektile na Izrael u znak odmazde za izraelski napad na njegov konzulat u Siriji, 1. aprila, u kome je ubijeno sedam pripadnika Islamske revolucionarne garde, uključujući dva zapovjednika.

Iran za ovaj napad odgovornim smatra Izrael, koji pak umiješanost u taj incident nije potvrdio, ali ni demantovao.

Putin je u prvom javnom komentaru iranskog napada na Izrael kazao da je glavni uzrok trenutne nestabilnosti na Bliskom istoku "neriješeni sukob između Palestinaca i Izraela".

Kremlj je saopštio da se Putin nada da će sve strane pokazati suzdržanost i spriječiti novu rundu sukoba.

Raisi je, kako se navodi u saopštenju, kazao da su akcije Irana bile ograničene prirode te da "Teheran nije zainteresovan za daljnju eskalaciju napetosti".

Rusija, koja je uspostavila bliske veze s vrhovnim vođom, ajatolahom Alijem Khameneijem i arapskim liderima, poput saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, nekoliko puta je kritizirala Zapad zbog ignoriranja potrebe za nezavisnom palestinskom državom, unutar granica iz 1967. godine.

Putin i Raisi su potvrdili stavove Rusije i Irana da je potreban trenutni prekid sukoba u Pojasu Gaze, kao i rješavanje teške humanitarne situacije i stvaranje uvjeta za političko i diplomatsko rješenje krize.

Sjedinjene Američke Države (SAD) smatraju da sve snažnija partnerstva između Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje predstavljaju jedan od najopasnijih izazova u posljednje četiri decenije.

Iran je Rusiji opskrbio velikim brojem balističkih raketa i bespilotnih letjelica, koje je Moskva koristila u ratu u Ukrajini, započetog u februaru 2022.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније