Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Klix.ba ]

26. 03. 2024. 09:22 >> 09:59

NAKON ODLUKE VIJEČA BEZBJEDNOSTI

Hamas pristao na razmjenu zarobljenika

Palestinski islamski pokret Hamas pozdravio je poziv Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih naroda na prekid vatre, u objavljenom saopštenju.

"Naglašavamo nužnost postizanja trajnog prekida vatre koji vodi do povlačenja svih cionističkih snaga iz Pojasa Gaze i povratka raseljenih Palestinaca u domove iz kojih su bili prisiljeni napustiti", poručili su iz Hamasa.

Istakli su da su spremni uključiti se u proces razmjene zarobljenika.

"Takođe potvrđujemo našu spremnost da se uključimo u trenutni proces razmjene zarobljenika koji vodi do oslobađanja zatočenika i zarobljenika obje strane. Pozivamo Savjet bezbjednosti da izvrši pritisak na okupaciju da se pridržava primirja i zaustavi rat genocida i etničkog čišćenja protiv našeg naroda", saopšteno je iz Hamasa.

Hamas je ponovio pravo palestinskog naroda na uspostavu neovisne i suverene palestinske države s al-Qudsom kao glavnim gradom. Takođe je istaknuto pravo palestinskog naroda na povratak u svoju domovinu i njegovo pravo na samoodređenje, kako je propisano međunarodnim odlukama i međunarodnim pravom.

Hamas je naglasio potrebu da se zaštiti sloboda kretanja za sve palestinske građane, kao i kretanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, uključujući tešku opremu koja će biti korištena za misije spašavanja i oporavka hiljada ljudi koji su ostali ispod ruševina stvorenih izraelskim bombama.

Hamas je takođe izrazio zahvalnost na naporima Alžira i svih drugih članica Savjeta bezbjednosti UN-a koje su stale uz palestinski narod i radile na zaustavljanju agresije na Gazu.

Nakon što su se Sjedinjene Američke Države suzdržale od glasanja, Savjet bezbjednosti UN-a zatražilo je trenutni prekid vatre između izraelskih snaga i palestinskog pokreta, kao i trenutno i bezuslovno oslobađanje svih zarobljenika.

Rezoluciju je iznijelo deset izabranih članova tog tijela, a za nju je glasalo preostalih 14 članova Savjeta.

Alžirski ambasador pri UN-u Amar Bendjama izjavio je nakon glasovanja da su Palestinci "jako patili", navodeći da se "krvoproliće nastavilo predugo".

Vašington se ranije protivio terminu "prekid vatre", a iskoristio je pravo veta kako bi odbranio Izral u ratu protiv Gaze, u kojem je ubijeno preko 32.000 Palestinaca, a ranjeno više od 74.694.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније