Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RTS ]

01. 04. 2024. 14:26 >> 14:26
Čitaj mi:

Pod lupom evropskih tužilaca

Sumnjiva 20 milijardi eura teška narudžbina vakcina Fon der Lajenove

Evropski tužioci preuzeli su istragu o pregovorima o ogromnoj nabavci vakcina protiv kovida koje su vodili predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i izvršni direktor "Fajzera“ Albert Burle, piše Politiko. Dogovor težak 20 milijardi eura u međuvremenu je izmijenjen.

Istražitelji iz Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) posljednjih mjeseci preuzeli su istragu od belgijskih tužilaca o Ursuli fon der Lajen zbog "miješanja u javne funkcije, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa", navodi se u pravnim dokumentima u koje je uvid imao portal Politiko.

Iako tužioci EPPO istražuju navodna krivična djela, niko još nije optužen u vezi s tim slučajem.

Istragu su prvobitno otvorile belgijske vlasti u Liježu početkom 2023. godine, nakon što je lokalni lobista Frederik Baldan podnio krivičnu prijavu.

Baldanova pritužba bila je usredsređena na navodnu razmjenu tekstualnih poruka između Fon der Lajenove i direktora kompanije "Fajzer" Alberta Burle uoči postizanja najvećeg sporazuma o nabavci vakcina u EU na vrhuncu pandemije koronavirusa, u aferi nazvanoj "Fajzergejt".

Baldan je 36-godišnji belgijski lobista povezan sa grupom skeptičnom prema vakcinama.

Njujork tajms, koji je prvi otkrio da je došlo do razmjene kada su se predsjednica EK i direktor "Fajzera" dogovarali o uslovima sporazuma, pokrenuo je paralelnu tužbu protiv Komisije nakon što je EK odbila da otkrije sadržaj poruka.

Moguća afera pred evropske izbore

Usljed vijesti da EPPO sada istražuje slučaj rizikuje se dodatno ispitivanje uloge Fon der Lajenove u velikom dogovoru o vakcini, čija je vrijednost procijenjena na više od 20 milijardi eura.

EPPO vodi panevropske istrage o finansijskim zloupotrebama i u teoriji bi mogao da zaplijeni telefone i drugi relevantni materijal iz kancelarije EK ili drugih zemalja u Evropi, kao što je Njemačka, iz koje potiče šefica Evropske komisije.

Do takvog razvoja događaja dolazi u delikatnom trenutku za predsjednicu EK, jer uskoro slijede evropski izbori, a u Briselu očekuju da će Fon der Lajenova dobiti drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Komisija je do sada odbijala da otkrije sadržaj tekstualnih poruka ili potvrdi njihovo postojanje. Sporazum, dogovoren na vrhuncu pandemije 2021. godine, provobitno je smatran trijumfom Fon der Lajenove, ali sama količina kupljenih vakcina izazvala je čuđenje.

Politiko je krajem prošle godine otkrio da je propala doza vakcina u vrijednosti od najmanje četiri milijarde eura. Ugovor o vakcini sa "Fajzerom" je u međuvremenu izmijenjen.

Tužba "Fajzera" protiv Mađarske i Poljske

Slučaj koji sada razmatra EPPO objedinjuje nekoliko različitih pravnih, političkih i finansijskih tokova i ukršta se sa tužbama koje je farmaceutski gigant "Fajzer" pokrenuo protiv Mađarske i Poljske.

"Fajzer" je tužio Mađarsku i Poljsku zbog neplaćanja doza vakcina nakon zaustavljanja isporuka.

Mađarska, sa Viktorom Orbanom na čelu Vlade, nepokolebljivi protivnik Fon der Lajenove, takođe je podnijela žalbu u vezi sa ulogom predsjednice EK u pregovorima o vakcini s "Fajzerom", rekla su dva izvora upućena u slučaj, koja su tražila da ostanu anonimna.

Poljska je podnijela vlastitu žalbu u novembru prošle godine, potvrdio je portparol poljske vlade. Međutim, kako je naveo, nakon izbora Donalda Tuska za premijera u decembru prošle godine, "nova vlada radi na povlačenju Poljske iz tih postupaka".

Zvaničnik Evropske komisije rekao je da EK nema saznanja o mogućim postupcima osim iz medija.

Mađarska vlada nije odgovorila na zahtjev za komentar, dok su "Fajzer" i EPPO odbili da komentarišu slučaj.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније