Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ RTS ]

01. 04. 2024. 21:42 >> 21:44
2
Čitaj mi:

NOVI ZAKON

Njemci od danas mogu da uzgajaju marihuanu

Zakon kojim se dekriminalizuje posjedovanje i kućni uzgoj kanabisa u Njemačkoj stupio je na snagu.

"Ovaj propis nije poziv na konzumiranje, već zaštita korisnika od visokih koncentracija i suzbijanje crnog tržišta, osiguravajući da naša djeca i mladi nauče da je kanabis otrov za mozak", ističe se u tekstu zakona.

Od danas je odraslima u Njemačkoj dozvoljeno da sa sobom nose do 25 grama sušenog kanabisa i da uzgajaju do tri biljke marihuane kod kuće.

Konzumacija kanabisa za osobe mlađe od 18 godina i dalje je nezakonita.

Novi zakon, koji je usvojen 23. februara, uslijedio je nakon burne debate o prednostima i nedostacima omogućavanja lakšeg pristupa kanabisu.

Prema Zakonu o kanabisu, dozvoljava se privatno uzgajanje do tri biljke kanabisa za ličnu potrošnju, kao i zajedničko, nekomercijalno gajenje za ličnu potrošnju u "kanabis klubovima", prenosi RTS.

Kako je navedeno u tekstu zakona objavljenom na sajtu Ministarstva zdravlja Njemačke, zakon istovremeno jača zdravstvenu zaštitu, zaštitu djece i mladih, kao i prevenciju i edukaciju.

"Zakon o kanabisu nije poziv na konzumiranje, već na ovaj način štitimo one koji su korisnici od visokih koncentracija i suzbijamo crno tržište, osiguravajući da naša djeca i mladi nauče da je kanabis otrov za mozak", ističe se u tekstu zakona.

Konzumacija kanabisa zabranjena je u neposrednom prisustvu maloljetnika, 100 metara od škola, dječjih igrališta, dječjih i omladinskih objekata i javnih sportskih objekata, kao i u pješačkim zonama od sedam do 20 časova.

"Kanabis klubovi" mogu samo da distribuiraju članovima u ograničenim količinama i uz obaveznu provjeru starosne dobi.

Istovremeno, za distribuciju kanabisa i drugih narkotika djeci i mladima biće primjenjivane strože kazne nego do sada.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније