Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

03. 04. 2024. 14:17 >> 14:18
Čitaj mi:

USTAVNI SUD

U Ugandi potvrđen anti-gej zakon

Ustavni sud Ugande potvrdio je danas takozvani anti-gej zakon kojim se dozvoljava smrtna kazna za "otežanu homoseksualnost". Zakon definiše "otežanu homoseksualnost" kao slučajeve homoseksualnih odnosa sa maloljetnim i drugim kategorijama ugroženih lica, ili kada je počinilac zaražen virusom HIV.

Taj zakon koji je predsjednik Ugande Joveri Museveni potvrdio u maju prošle godine, podržavaju mnogi u toj istočnoafričkoj zemlji, ali je javno osuđen od strane aktivista za ljudska prava i međunarodne zajednice.

Aktivisti su osporili zakon pred Ustavnim sudom, međutim sud je odbio da ga obori, obrazlažući da je on legalno donesen od strane parlamenta i da ne krši ustav zemlje, a poručio je i da pripadnici gej zajednice ne bi smjeli da budu diskriminisani kada traže ljekove.

Zakon definiše "otežanu homoseksualnost" kao slučajeve homoseksualnih odnosa sa maloljetnim i drugim kategorijama ugroženih lica, ili kada je počinilac zaražen virusom HIV. Osumnjičeni za "pokušaj teških homoseksualaca" može biti kažnjen zatvorom do 14 godina, a za krivično djelo "homoseksualizam u pokušaju" kazna je do 10 godina.

Homoseksualnost je već nezakonita u Ugandi prema zakonu koji potiče još iz kolonijalne ere koji je kriminalizovao "protivprirodnu seksualnu aktivnost". Kazna za to djelo je doživotni zatvor.

Ujedinjene nacije su izrazile duboku zabrinutost kada je zakon donesen, kancelarija UN za ljudska prava ga je nazvala "receptom za sistematsko kršenje prava" LGBTQ+ osoba i drugih manjina, a Svjetska banka je stopirala nove kredite Ugandi, rekavši da su "neophodne dodatne mjere kako bi se osiguralo da projekti budu usklađeni sa ekološkim i društvenim standardima banke".

Predsjednik SAD Džozef Bajden je taj zakon nazvao "tragičnim kršenjem univerzalnih ljudskih prava".

Homoseksualnost je nezakonita u 30 od 54 država afričkog kontinenta. Mnogi Afrikanci takvo ponašanje smatraju uvezenim sa Zapada, a ne za seksualnu orijentaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније