Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

27. 04. 2024. 09:43 >> 09:44
Čitaj mi:

MANJA ŠTETA

Rakete Huti pobunjenika oštetile tanker u Crvenom moru

Jemenski Huti pobunjenici ispalili su balističke rakete na tanker koji je plovio Crvenim morem, a napad je izazvao manju štetu na plovilu, objavile su vlasti.

Huti pobunjenici ispalili su tri rakete juče u napadu u kojem je oštećen tanker "Andromeda Star" koji je plovio pod zastavom Paname, saopštila je američka vojna Centralna komanda.

Huti su posljednjih dana ponovo pojačali napade na brodove u Crvenom moru poslije relativnog zatišja u kampanji čiji je cilj da podrže Palestince u izraelskom ratu sa Hamasom u pojasu Gaze. Zbog njihove kampanje smanjen je broj brodova koji prolaze kroz taj plovni put važan za svjetsku trgovinu.

Privatna bezbjednosna firma Ambrej saopštila je da je tanker uključen u trgovinu vezanu za Rusiju, i da je plovio iz Primorska u Rusiji, za Vadinar u Indiji.

Vojni portparol general Jahja Sari je rano jutros preuzeo odgovornost Huta za napad u snimljenom saopštenju koje su pobunjenici objavili. On je rekao da je tanker "direktno pogođen".

Još jedan brod pod zastavom Antigve i Barbadosa, kojim upravlja Liberija, takođe je bio u blizini u vrijeme napada, saopštila je američka komanda.

Napad se dogodio kod mjesta Moka u Jemenu blizu moreuza Bab el Mandeb koji povezuje Crveno more sa Adenskim zalvom.

Huti su od novembra prošle godine izveli više od 50 napada na brodove, zaplijenili jedan i jedan potopili, prema podacima američke pomorske uprave.

Broj napada Huta smanjen je posljednjih nedjelja od kada su na meti američke vazduđne kampanje u Jemenu.

Američki zvaničnici spekulisali su da je moguće da pobunjenicima ponestaje oružje kao posljedica vazdušnih napada protiv njih i poslije redovnog ispaljivanja dronova i raketa posljednjih mjeseci. Međutim, od srijede su bila najmanje još dva napada za koje su Huti preuzeli odgovornost.

Huti su saopštili da će nastaviti napade dok Izrael ne prekine rat u Gazi. Rat Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra poslije napada Hamasa na izraelsku teritoriju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније