Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 08. 2014. 16:28 >> 16:33
2

DOBROVOLJCI

Pobunjenici: Hiljade Rusa uz nas

Glavnokomandujući snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko priznao je da se u redovima tih snaga bore i ruski dobrovoljci.

On je naveo da se među njima nalaze bivši i sadašnji vojni kadrovi, i procijenio da ih je ukupno bilo između tri i četiri hiljade.

Prethodno je sa svojom projcenom izašao i NATO, koji smatra da se na strani proruskih snaga u Ukrajini bori oko hiljadu ruskih vojnika.

Kako prenose lokalni mediji, Zaharčenko je rekao da se često postavlja pitanje kako se dogodilo da se armija DNR iz raznorodnih polupartizanskih odreda transformiše u moćnu vojsku koja se ne samo suprotstavlja, već i pobjeđuje ukrajinsku armiju na bojnom polju. 

"U Kijevu i na Zapadu ponavljaju tezu o ruskoj invaziji kako bi objasnili masovne poraze ukrajinske vojske. Mi nikada ni od koga nismo krili da je među naoružanim snagama mnogo Rusa bez čije pomoći bi nam bilo daleko složenije da se borimo. Mislim da ih je tokom cijelog ratnog perioda bilo oko tri do četiri hiljade. Neki su već otišli, a mnogi su još ovdje", rekao je Zaharčenko. 

On je dodao da nije tajna da je među dobrovoljcima iz Rusije mnogo bivših vojnih kadrova, koji su odlučili da stanu u zaštitu DNR od, kako se izrazio "ukrajinskih nacista". 

"I ne samo to, nama dolazi mnogo vojnika iz Rusije koji više vole da svoje odsustvo provedu u istom stroju sa svojom braćom koja se bore za slobodu Donbasa nego na morskim plažama", rekao je Zaharčenko. 

Zaharčenko je ocijenio da samo Rusi imaju tako snažan doživljaj tuđe nesreće i nepravde, na bilo kojoj tački na svijetu da se to dešava. 

"Zbog toga su ruski dobrovoljci uvek prvi pristizali u pomoć i nisu žalili svoj život za slobodu i nezavisnost drugih naroda. Tako je bilo u Španiji, tako je bilo u Srbiji, to se dešava i danas ovdje, na našoj zemlji i tim prije, mi smo ista krv", rekao je on. 

NATO vjeruje da više od 1.000 ruskih vojnika djeluje u Ukrajini, rekao je neimenovani oficir Sjevernoatlantske vojne alijanse. 

"Procjenjujemo da više od 1.000 ruskih vojnika sada djeluje u Ukrajini. Oni podržavaju separatiste i bore se zajedno sa njima", rekao je oficir iz štaba NATO-a u belgijskom Monsu. 

Kijev je optužio Rusiju da dovodi vojne trupe u jugoistočnu Ukrajinu kao podršku separatističkim pobunjenicima. 

Oglasio se predsednik Petro Porošenko, koji smatra da Rusija vrši vojnu invaziju na teritoriju Ukrajine, a o prisustvu ruske vojske na teritoriji susjedne države svjedočio je i neimenovani izvještač Rojtersa.

Ruski ambasador: Nema ruskih vojnika u Ukrajini

Ruski ambasador pri OEBS Andrej Kelin je u Beču posle sastanka te organizacije posvećenog ukrajinskoj krizi rekao da ruskih vojnika nema u Ukrajini, te odbacio optužbe Kijeva da Rusija vrši invaziju. 

"Ima samo jedna jedinica, desetak ruskih vojnika koji su nenamjerno prešli granicu prije dva dana", rekao je ruski diplomata, kao objašnjenje za informaciju o hapšenju ruskih vojnika, koju je u utorak objavio Kijev. 

Sastanak Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) sazvan zbog najnovijih događaja u Ukrajini i optužbi o ulasku ruskih snaga na istok zemlje, održan je u napetoj atmosferi.

 

(B92)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније