Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 08. 2014. 17:25 >> 17:25
3

POJEDINE PRODALI

Islamska država otela 300 žena

Oko 300 žena sekte Jazida koje su zatočili pripadnici Islamske države primorano je da se preobrati u islam, a potom su neke prodate da bi silom bile udate za pripadnike ekstremne organizacije u Siriji, saopštila je Opservatorija za zaštitu ljudskih prava.

Po saopštenju te sirijske nevladine organizacije, oko 300 djevojaka i žena kidnapovano je u Iraku posljednjih nekoliko nedelja, a 27 je prodato.

“Svaka žena prodata je za oko 1.000 dolara, pošto su natjerane da se preobrate u islam”, navela je Opservatorija. Ta organizacija nije navela da li su i ostale žene prodate, ali je navela da se one sada smatraju ratnim zarobljenicima.

 Opservatorija je oštro osudila prodaju žena, koje se, kako se navodi, tretiraju kao da su materijalno dobro.

Specijalni izvjestilac UN za slobodu vjeroispovesti Hejner Beilefeldt je 12. avgusta saopštio da su pripadnici Islamske države kidnapovali stotine žena koje namjeravaju da prodaju. On je tada rekao da su neke od otetih žena pogubljene.

Jazidi su pripadnici stare kurdske sekte koji žive na sjeveru Iraka i u Siriji. Njihovu religiju, koja ima elemente zoroastrizma, pripadnici Islamske države smatraju jeretičkom.

 (Blic)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније